Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Donald Trump har beslutat att det ska avsättas pengar för att främja religionsfrihet i världen. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Trump beordrade ökat fokus på religionsfrihet

En ny presidentorder från Donald Trump ska få USA att än mer främja religionsfrihet i världen, detta genom landets utrikespolitik och internationella bistånd. Bland annat ska alla statstjänstemän med långa utrikesplaceringar få utbildning i religionsfrihet.

Nyheter · Publicerad 20:00, 9 jun 2020

I Trumps nya dekret, som utfärdades den 2 juni, beordrar presidenten bland annat att utrikesministern tillsammans med biståndsmyndigheten USAID ska utarbeta en plan för att prioritera internationell religionsfrihet i landets utrikespolitik och biståndsprogram. 180 dagar, det vill säga ett halvår, får dessa på sig att utarbeta planen.

Minst 50 miljoner dollar ska vidare årligen budgeteras till program som stärker religionsfriheten i världen. Bland dessa program ska det bland annat ingå att förebygga attacker mot människor på grund av deras religion och att främja lagföring av förövare.

En obligatorisk religionsfrihetsutbildning för alla amerikanska statstjänstemän med utlandstjänstgöring i minst 30 dagar på en specifik plats, är ytterligare en del av dekretet. Inom 90 dagar ska alla berörda myndighetschefer inkomma med sina planer för implementerandet av utbildningen, till presidenten.

Svenska Evangeliska Alliansens biträdande generalsekreterare, Jacob Rudenstrand, berömmer Trumps nya religionsfrihetsdekret i ett inlägg på Facebook.

Rudenstrand uppmanar det svenska utrikesdepartementet att också ta upp ämnet om hur religionsfrihet kan prioriteras i planerandet och implementeringen av utrikespolitiken.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00