Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

I januari rapporterade Washington Post att Donald Trump i telefonsamtal pressade tjänstemän i Georgia gällande valresultatet. Ett av samtalen visar sig nu ha varit felaktigt citerat. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Trump bad inte utredare ”hitta fusket”

Washington Post har fått be om ursäkt för att man inte citerade Donald Trump korrekt när tidningen återgav ett samtal mellan den den förre presidenten och en tjänsteman i Georgia. Felaktigheterna kom fram sedan delstaten släppt en inspelning av samtalet i fråga.

Nyheter · Publicerad 14:00, 30 mar 2021

En majoritet av Georgiaborna har röstat på Republikanernas kandidat i presidentval sedan 1992. Men 2020 bröts trenden, då Demokraternas Joe Biden segrade över Donald Trump med en marginal på knappt 12 000 röster.

Den dåvarande presidenten Donald Trump hävdade tidigt att valresultatet var felaktigt, och den 3 januari kunde Washington Post avslöja att presidenten i ett timslångt telefonsamtal pressat delstatens statssekreterare Brad Raffensperger att ändra resultatet. Artikeln stöddes av ljudupptagning och utskrift av samtalet.

Sex dagar senare skrev tidningen att Donald Trump hade ett liknande telefonsamtal med Brad Raffenspergers utredare Frances Watson. Eftersom det vid tillfället inte fanns någon ljudupptagning eller utskrift av samtalet hänvisade artikeln till en anonym källa.

Enligt denna skulle presidenten ha bett Frances Watson att ”hitta fusket” och sagt till henne att hon skulle bli ”nationens hjälte” om hon lyckades med det.

När nu en ljudupptagning av samtalet publicerats visar det sig att den tidigare presidenten inte använt exakt dessa ord, rapporterar bland annat Vox.

Det han sade till Frances Watson var att hon skulle kunna hitta ”oärlighet” i en del av Georgia. ”När det rätta svaret kommer fram, kommer du att få beröm”, sade han också.

När ljudupptagningen släpptes publicerade Washington Post en rättelse på framträdande plats i tidningen.

I ett uttalande efter detta hävdar Donald Trump att ”ursprungsstoryn var en bluff, från första början”, och upprepar att det egentligen var han som vann valet i Georgia.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier