Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

I januari rapporterade Washington Post att Donald Trump i telefonsamtal pressade tjänstemän i Georgia gällande valresultatet. Ett av samtalen visar sig nu ha varit felaktigt citerat. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Trump bad inte utredare ”hitta fusket”

Washington Post har fått be om ursäkt för att man inte citerade Donald Trump korrekt när tidningen återgav ett samtal mellan den den förre presidenten och en tjänsteman i Georgia. Felaktigheterna kom fram sedan delstaten släppt en inspelning av samtalet i fråga.

Nyheter · Publicerad 14:00, 30 mar 2021

En majoritet av Georgiaborna har röstat på Republikanernas kandidat i presidentval sedan 1992. Men 2020 bröts trenden, då Demokraternas Joe Biden segrade över Donald Trump med en marginal på knappt 12 000 röster.

Den dåvarande presidenten Donald Trump hävdade tidigt att valresultatet var felaktigt, och den 3 januari kunde Washington Post avslöja att presidenten i ett timslångt telefonsamtal pressat delstatens statssekreterare Brad Raffensperger att ändra resultatet. Artikeln stöddes av ljudupptagning och utskrift av samtalet.

Sex dagar senare skrev tidningen att Donald Trump hade ett liknande telefonsamtal med Brad Raffenspergers utredare Frances Watson. Eftersom det vid tillfället inte fanns någon ljudupptagning eller utskrift av samtalet hänvisade artikeln till en anonym källa.

Enligt denna skulle presidenten ha bett Frances Watson att ”hitta fusket” och sagt till henne att hon skulle bli ”nationens hjälte” om hon lyckades med det.

När nu en ljudupptagning av samtalet publicerats visar det sig att den tidigare presidenten inte använt exakt dessa ord, rapporterar bland annat Vox.

Det han sade till Frances Watson var att hon skulle kunna hitta ”oärlighet” i en del av Georgia. ”När det rätta svaret kommer fram, kommer du att få beröm”, sade han också.

När ljudupptagningen släpptes publicerade Washington Post en rättelse på framträdande plats i tidningen.

I ett uttalande efter detta hävdar Donald Trump att ”ursprungsstoryn var en bluff, från första början”, och upprepar att det egentligen var han som vann valet i Georgia.

Vår tid måste få veta vad ordet kristen står för

Ledare Ordet kristen går att använda på många olika sätt. Vi talar om kristna personer, kristna länder,... onsdag 28/7 00:10

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier