Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Trudeau utökar hbtq-begrepp – med fler bokstäver

Kanadas regering, med premiärminister Justin Trudeau i spetsen, utvidgar begreppet hbtq. För en tid sedan presenterades nämligen landets första handlingsplan för 2slgbtqi+. Projektet, som på olika sätt ska främja hbtq-personer, väntas kosta 100 miljoner dollar.

Nyheter · Publicerad 08:00, 11 nov 2022

Regeringen i Kanada kommer nu att uppmuntra användning av begreppet 2slgbtqi+. Engelska benämningen lgbt [lesbian, gay, bisexual, transgender] står för homo-, bi- och transsexualitet. Det nytillkomna 2s står för ”upplevelse av att vara tvåkönad”, q står för ”queer”, i står för ”intersexuell” medan plustecknet symboliserar andra upplevda sexuella identiteter som inte ryms i bokstäverna.

Den kanadensiska åtgärden syftar, enligt regeringen, till att främja människors frihet.

– Detta är en plan som kommer att vägleda regeringens pågående arbete mot diskriminering, för att främja rättigheter och att bygga en framtid där alla i Kanada verkligen är fria. Vår regering kommer aldrig att sluta kämpa för att skydda och stödja dina rättigheter och friheter, sade premiärminister Justin Trudeau på en presskonferens.

Kanadas regering har, med den närmaste femårsperioden i åtanke, öronmärkt 100 miljoner dollar till detta projekt. 75 miljoner dollar ska gå direkt till organisationer som tjänar ”2slgbtqi+-personers” intressen, uppger kanadensiska medier.

Alla applåderar dock inte regeringens satsning på 2slgbtqi+.

”Vad sägs om att sluta försöka tvinga fram ideologier och fokusera på det viktiga”, skriver en person i en kommentar på Facebook med adress Justin Trudeau.

När Justin Trudeau talar om 2slgbtqi+ framhåller han människors fri och rättigheter. I samband med den så kallade lastbilsprotesten i vintras kritiserades premiärministern hårt för att inskränka människors fri och rättigheter. Världen idag rapporterade vid flera tillfällen om att kanadensiska lastbilschaufförer blockerade huvudstaden Ottawas gator i protest mot Trudeaus hårda pandemirestriktioner och krav på vaccinpass.

Människor som deltog i demonstrationer mot regeringens inskränkande pandemilagar greps och kristna ledare arresterades på grund av att man predikat evangeliet inför församlade människor.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10