Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Kanadas premiärminister Justin Trudeau drar tillbaka de undantagslagar som infördes för att upplösa lastbilsprotesten i Ottawa nyligen. Foto: Adrian Wyld/AP/TT

Trudeau drar tillbaka kritiserade undantagslagar

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att de undantagslagar som gällt i delar av landet nu inte längre behövs och därmed dras tillbaka.

– Han valde att backa snarare än att erkänna sig besegrad, skriver den kanadensiske medborgarrättsaktivisten Pierre-Hugues Boisvenu.

Nyheter · Publicerad 11:30, 1 mar 2022

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har kritiserats av politiker och medborgarrättsrörelser för sitt införande av tillfälliga undantagslagar mot lastbilsprotesterna i huvudstaden Ottawa.

Nödlagarna gav regeringen omfattande befogenheter att bland annat förbjuda offentliga sammankomster, begränsa resande och frysa banktillgångar utan domstolsbeslut för personer som misstänktes stödja protesterna.

Den tre veckor långa blockaden avslutades förra söndagen, när den sista lastbilen bogserades bort. Och nu ska de undantagslagar som gällt i delar av landet dras tillbaka. Finansministern Chrystia Free­land meddelade vid presskonferensen att de flesta av de frysta bankontona var på väg att frigöras igen, rapporterar Reuters.

– Vi är säkra på att normala existerande lagar räcker för att hålla folk säkra, säger Justin Trudeau vid en presskonferens.

Men enligt National Post skedde Trudeaus tillbakadragande av nödlagarna bara några timmar innan senaten skulle rösta om dem och det fanns enligt tidningen risk att senaten inte skulle ha godkänt lagen.

– Premiärministern visste att senaten inte skulle stödja honom. Han valde att backa snarare än att erkänna sig besegrad, skriver den kanadensiske senatorn och medborgarrättsaktivisten Pierre-Hugues Boisvenu på Twitter.

Totalt bärgades närmare 60 lastbilar och drygt 190 personer greps då polisen slog till mot demonstranterna i den så kallade ”Frihetskonvojen”.

Många demonstranter lämnade självmant protestområdet, men kanadensisk polis har varnat för att alla som deltagit i protesterna kommer att eftersökas och ställas inför rätta.

Som Världen idag rapporterat började manifestationen som en protest mot Kanadas covid-restriktioner och krav på lastbilschaufförer att visa vaccinpass, men utvecklade sig till en bredare protest mot Justin Trudeaus politik.

Från och med den 28 februari behöver vaccinerade inte längre göra något covid-test vid inresa till Kanada, meddelar den kanadensiska folkhälsomyndigheten. De kommer i stället att bli slumpmässigt utvalda för testning. När människor testas behöver de inte längre sitta i karantän i väntan på resultatet.

Men, med några undantag, måste alla utländska medborgare fortfarande vara vaccinerade för att få resa in i landet.

Vi är säkra på att normala existerande lagar räcker för att hålla folk säkra.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier