Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Trots kritiken – EU beviljar bistånd till palestinska skolor

Efter flera månaders fördröjning och oenighet väntas EU-kommissionen de närmaste dagarna godkänna ett paket med bistånd till de palestinska områdena.

Bland andra Sveriges utrikesminister Ann Linde protesterade mot försöken att sätta upp villkor för medlen, rapporterar Euronews.

Nyheter · Publicerad 14:00, 17 jun 2022

Frågan om uppvigling till våld i palestinska läromedel stoppade i praktiken 2021 års biståndsmedel från EU till den palestinska myndigheten. Medlen, som av Euronews uppskattas till över 200 miljoner euro, ska gå till sjukhus, fattiga familjer och att betala löner åt tjänstemän på Västbanken.

”Vi planerar att avsluta förfarandet inom kort och frigöra medlen så snart som möjligt. Sjukhus i östra Jerusalem och medel till utsatta palestinska hushåll prioriteras”, sade en talesperson för kommissionen i måndags till Euronews.

Beskedet sammanfaller med att kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöker Israel och Samarien/Judeen (Västbanken).

Konflikten kretsar kring det villkor för biståndet som förra året föreslogs av EU:s utvidgningskommissionär, ungraren Olivér Várhelyi. Han ansåg att den palestinska myndigheten för att få medlen måste se till så att läromedlen inte innehåller antisemitiska anspelningar och uppvigling till våld.

EU finansierar inte läromedlen, men bidrar till löner åt lärarna som använder böckerna i sin undervisning.

Olivér Várhelyi hänvisade till den oberoende undersökning som förra året publicerades av Georg Eckert-institutet för internationell läromedelsforskning. Utredarna slog fast att de palestinska läromedlen följer FN-organet Unescos riktlinjer. Deras bild av Israel och dess invånare innehöll samtidigt ”antagonistiska narrativ” och ”ensidiga föreställningar”.

”Böckerna i arabiska innehåller känslomässigt laddade beskrivningar av israeliskt våld som tenderar att avhumanisera den israeliska motståndaren, och ibland anklaga den senare för ondska och svekfullt beteende”, står det sammanfattningsvis i rapporten, som konstaterade att innehållet förbättrats i böckerna för åren 2020 och 2021.

Olivér Várhelyi insisterade så sent som i maj på att villkora bistådet, rapporterar Euronews.

”EU har ingen tolerans för uppvigling till hat, våld som medel att uppnå poltiska mål, eller för antisemitism i alla dess former. Sådant innehåll har ingen plats i läromedel eller klassrum”, skrev han då till Europaparlamentet.

Men förslaget fick inte det nödvändiga stödet av medlemsstaterna. 15 ministrar, däribland Sveriges utrikesminister Ann Linde, argumenterade i april för att biståndet måste frigöras.

”Att införa villkor vid en tidpunkt då den palestinska myndigheten redan är engagerad i ett ambitiöst reformprogram inom utbildningssektorn riskerar att undergräva, eller rent av kullkasta, de framgångar som uppnåtts, och skulle kunna skada vår pågående dialog med palestinierna om denna och andra frågor”, skrev de i ett brev till Olivér Várhelyi.

Europaparlamentet har varit splittrat i frågan.

”Det är omöjligt att förestålla sig en framtid där palestinier och israeler lever i fred och säkerhet sida vid sida så länge palestinska barn lär sig att hata”, skrev 22 parlamentariker förra året – däribland svenskarna Sara Skyttedal, David Lega (båda KD) och Tomas Tobé (M).

Det är omöjligt att förestålla sig en framtid där palestinier och israeler lever i fred och säkerhet sida vid sida så länge palestinska barn lär sig att hata.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00