Nyheter

Trosrörelsen i dokument: Utlevd homosexualitet är synd

Bibeln säger stopp till alla former av ses utanför äktenskapet mellan en man och en kvinna, påpekar Trosrörelsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Bibeln säger stopp till alla former av ses utanför äktenskapet mellan en man och en kvinna, påpekar Trosrörelsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT
David Ekerbring
David Ekerbring

All utlevd sexualitet utom den mellan man och kvinna är synd. Det skriver Trosrörelsen i ett dokument om sexualitet som antogs för ett år sedan och som nu blivit offentlig.– Det finns inga skäl att överge hållningen bara för att samhällsklimatet så frenetiskt arbetar för det, menar David Ekerbring, ordförande för Trosrörelsen.

Publicerad Uppdaterad

Som vi läser Bibeln är hemvisten för äktenskapet mellan man och kvinna, allt därutöver missar målet

David Ekerbring

”Trosrörelsen om sexualitet” heter dokumentet som är tänkt att finnas som ett stöd i samfundets församlingar. Dokumentet – som kretsar kring äktenskap, samkönade relationer och sexualitet – antogs redan vid Trosrörelsens årsmöte i oktober ifjol och har funnits som en resurs för samfundets församlingar. Nu har de valt att släppa det offentligt på sin hemsida.

– Inte minst därför att debatten om de här frågorna förs så offentligt. Vi har sett en förskjutning bland de troende från, vad vi menar, är en klassisk bibelsyn och bibeltro. Då blev det aktuellt för oss att sätta oss ner och formulera oss i frågan, säger David Ekerbring och påpekar att enigheten bland styrelse, pastorer och ledare i Trosrörelsen varit stor.

– Det har inte funnits några stora debatter i sakfrågorna. Vi har varit ganska överens från början till slut.

I dokumentet skriver Trosrörelsen, med hänvisning till bibelverser, bland annat att äktenskapet är instiftat av Gud, ett förbund mellan en man och en kvinna och den enda platsen för sex.

”Alltså ser vi all annan utlevd sexualitet, inklusive homosexualitet, som synd”, skriver de.

– Som vi läser Bibeln är hemvisten för äktenskapet mellan man och kvinna, allt därutöver missar målet. Det är alltså inte bara en grupp eller synd som vi vänder oss emot, poängterar David Ekerbring.

Han uppger att de skrivit dokumentet med en varm ton och med kärlek och respekt. Där trycks det också på att alla människor kämpar med synd.

”Därför behöver vi, i kärlek och respekt, bemöta varje människa utifrån hennes livssituation”, skriver de i dokumentet.

– Vi är väldigt måna om att Gud älskar alla människor, vi älskar alla och vi tar inte lätt på frågan. Vi vill inte döma människor utan vi vill vandra tillsammans med människor i deras kamp, framhåller David Ekerbring.

Under det år som dokumentet funnits tillgängligt internt har de allra flesta varit positivt inställda, menar David Ekerbring. Men han är samtidigt beredd på att det efter offentliggörandet kan komma mer kritik.

– Det förväntar vi oss naturligtvis. Vi sticker ju ut hakan på ett sätt i den här debatten och visar vad vi jobbat med och var vi står. Alla omfamnar naturligtvis inte den här tanken, varken i kristenheten eller sekulärt. Där kan det väcka både frågor och irritation, säger han.

På många håll väcks ju frågan om samkönade äktenskap just nu. Ska man tolka ert dokument som att det är något som inte är aktuellt för Trosrörelsen?

– Ja, har jobbat med den här frågan och kommit överens om att hållningen i dokumentet är vår gemensamma hållning. Den frågan kommer inte väckas av Trosrörelsen. Det finns inga skäl att överge hållningen bara för att samhällsklimatet så frenetiskt arbetar för det.

Powered by Labrador CMS