Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

För finansministern Anders Borg var det ett härligt besök på måndagkvällen i Visby domkyrka. Foto: Samuel Björk

Tron - ministerns trygga borg

På måndagskvällen fylldes Visby domkyrka av Almedalsbesökare som kommit för att lyssna på finansminister Anders Borg i ett samtal om tro och liv.

Nyheter · Publicerad 10:10, 6 jul 2011

Landets finansminister Anders Borg, 43, berättade på måndagskvällen i en fullsatt domkyrka om sin kristna tro.
– Förutom kärnan att tron på Gud representerar godhet och Jesus som hans son, är det ett kärleksbudskap. Man har en föreställning om att vi behöver något gott i världen och att det finns en kraft som står för det. Det är den gudsbild som jag har, sade finansministern i samtalet.
Han tror att man måste ta sig förbi föreställningen om att tron är en naturvetenskap.
– Tron är en förhoppning om att det existerar en skillnad mellan rätt och fel, och att Jesus är den Gud som vi tror på som representerar det goda, sa han.
Under samtalet fick han även frågor om fredagens riksdagsomröstning av förändringar i sjukförsäkringarna, men även om kyrkans påskupprop för sjukförsäkringslagen.
– Frågorna är i djup mening politiska och bygger på svåra avvägningar. Vill man ha en bred folkkyrka som är förankrad måste man gå in i den typen av frågor med en betydande ödmjukhet, svarade Anders Borg.

Han tycker därmed att det bli en svår situation när kyrkorna engagerar sig i politiska frågor. Finansministern anser att de saknar kunskap om hur Sveriges välfärdssystem egentligen fungerar.
– Jag kan förstå att kyrkan vill gå in och att de har en åsikt om utförsäkringarna. Men det måste göras med en stor ödmjukhet och där man har klart för sig vad som är kyrkans kompetens och vad som inte är kyrkans kompetens, han.
Efteråt förklarar Anders Borg för Världen idag att han får frid av att vara i kyrkan.
– Därför är det alltid trevligt att vara i kyrkan, säger han.

Men du är inte med i någon kyrka?
– För mig var det ett rätt stort steg att betrakta mig som kristen. När man går med i en kyrka betyder det ju att man tar på sig allt det ansvar för vad den kyrkan har gjort historiskt och det är massor av olika saker som man måste få fundera igenom och det har jag väl inte riktigt landat i ännu.

Vad betyder tron för dig?
– Jag känner att jag har en kristen tro och den ger mig trygghet i livet. De yttre formerna blir sen kanske mindre viktiga.

Trygghet i livet inkluderar det även trygghet på jobbet som finansminister?
– Ja absolut, jag tror att man bottnar som hel människa i människosynen. Den har man alltid med sig.

Kungen talade om Sverige som ”Land du välsignade” i sitt nationaldagstal på Skansen. Håller du med honom?
– Jag är inte säker på att jag skulle välja att formulera mig så i ett politiskt tal.

Du fick nyss en bok av domkyrkan med titeln ”Be”. Hur ser du på bön?
– Jag kan förstå att man i olika lägen i livet kan känna ett behov av att be. Bön är ofta i svåra stunder något som kan ge trygghet åt människor.

Ber du själv?
– Det händer då och då.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00