Nyheter

Tron - ministerns trygga borg

För finansministern Anders Borg var det ett härligt besök på måndagkvällen i Visby domkyrka.

På måndagskvällen fylldes Visby domkyrka av Almedalsbesökare som kommit för att lyssna på finansminister Anders Borg i ett samtal om tro och liv.

Landets finansminister Anders Borg, 43, berättade på måndagskvällen i en fullsatt domkyrka om sin kristna tro.
– Förutom kärnan att tron på Gud representerar godhet och Jesus som hans son, är det ett kärleksbudskap. Man har en föreställning om att vi behöver något gott i världen och att det finns en kraft som står för det. Det är den gudsbild som jag har, sade finansministern i samtalet.
Han tror att man måste ta sig förbi föreställningen om att tron är en naturvetenskap.
– Tron är en förhoppning om att det existerar en skillnad mellan rätt och fel, och att Jesus är den Gud som vi tror på som representerar det goda, sa han.
Under samtalet fick han även frågor om fredagens riksdagsomröstning av förändringar i sjukförsäkringarna, men även om kyrkans påskupprop för sjukförsäkringslagen.
– Frågorna är i djup mening politiska och bygger på svåra avvägningar. Vill man ha en bred folkkyrka som är förankrad måste man gå in i den typen av frågor med en betydande ödmjukhet, svarade Anders Borg.

Han tycker därmed att det bli en svår situation när kyrkorna engagerar sig i politiska frågor. Finansministern anser att de saknar kunskap om hur Sveriges välfärdssystem egentligen fungerar.
– Jag kan förstå att kyrkan vill gå in och att de har en åsikt om utförsäkringarna. Men det måste göras med en stor ödmjukhet och där man har klart för sig vad som är kyrkans kompetens och vad som inte är kyrkans kompetens, han.
Efteråt förklarar Anders Borg för Världen idag att han får frid av att vara i kyrkan.
– Därför är det alltid trevligt att vara i kyrkan, säger han.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS