Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Troende svensk hockeytränare gör succé i Schweiz

Ishockeytränaren Pelle Hånberg, känd för sin frimodiga tro på Jesus, har genom åren nått flera goda resultat i svenska elitklubbar. Nyligen blev hans nuvarande klubb, SC Langenthal i Schweiz, mästare i Swiss League.

Nyheter · Publicerad 15:36, 11 apr 2019

Langenthal tillhör landets andraliga, vilket motsvarar hockeyallsvenskan. Efter den gångna säsongens 44 grundseriematcher slutade laget på fjärde plats, men i slutspelet höjdes prestationsnivån vilket räckte ända till slutseger.

Men laget kommer inte att spela kval till Schweiz högsta liga NLA, trots att man sportsligt sett kvalificerat sig för det.

– Det kommer att dröja några år innan Langenthal är redo att göra satsningen vad gäller arenakravet i högsta ligan, förklarar Pelle Hånberg.

Klubben har erbjudit honom ett nytt tvåårsavtal som huvudtränare, men då deras sportsliga satsning de närmaste åren kommer att vara blygsam, överväger han just nu anbud från en annan satsande klubb.

Pelle Hånberg har under åren skaffat sig en speciell plats i många hockeysupportrars hjärtan. Som huvudtränare räddade han kvar Uppsalalaget Almtuna i hockeyallsvenskan samt förde upp Vita hästen från Norrköping till samma serie.

För den breda publiken blev han känd när han våren 2015 överraskande ledde Karlskrona till SHL, som är svensk ishockeys högsta division. Tiden i Blekinge fick dock ett tråkigt slut, då han fick sparken när Karlskrona förlorat några matcher i följd.

Under åren har Hånberg gjort sig känd för sin kristna tro, vilket han tidigare berättat om i Världen idag. En tro som ger trygghet i ett utsatt jobb som ishockeytränare på elitnivå.

– Gud är en pappa som håller sin kärleksfulla hand över mitt liv. Jag skäms inte för att prata om det när frågan kommer upp, jag är så tacksam för den tryggheten.

Efter sortin från Karlskrona blev jobbet som huvudtränare i schweiziska klubben SC Langen­thal nästa utmaning. Familjen har stortrivts under sina två första år i alplandet.

– Det har blivit som ett andra hem för oss, berättar Pelle Hånberg.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...