Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Faith Kakembo arbetar som narkossjuksköterska, men ska snart ställa sig i rampljuset. Foto: Jessica Gow/TT

Troende Jönköpingstjej tävlar i Melodifestivalen

Med låten ”Crying rivers” deltar kristna 34-åringen Faith Kakembo i Melodifestivalen i vår. – Tron är ett stöd i allt jag gör, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:00, 27 nov 2019

Hennes namn betyder tro. Tron är också något som varit självklart för Melodifestival­aktuella Faith Kakembo ända sedan hon var liten.

– Den betyder jättemycket. Tron är ett stöd i allt jag gör, oavsett om det är roliga eller tråkiga saker, säger hon när Världen idag ringer upp henne.

Faith Kakembo växte upp i en kristen familj i Månsarp, söder om Jönköping. Under uppväxten var hon aktiv i både Alliansförsamlingen i Månsarp och Missionskyrkan i det närliggande samhället Taberg.

– Det var en trygg miljö där jag fick sjunga och slipas, säger hon.

Hennes talang för musik har dock inte bara uppmärksammats i kyrkan. Tidigare i höstas kom Faith på tredje plats i musiktävlingen ”P4 nästa”. Det var också under denna final, i Linköping, som hon blev kontaktad av SVT.

– En representant från SVT kom fram och sade att de skulle vilja att jag sjöng in en låt, berättar hon.

Faith tackade ja, åkte upp till Stockholm och fick provsjunga för Melodifestivalen. Den första låt hon provsjöng visade sig inte passa henne helt, men då fick hon sjunga en sång som succélåtskrivaren Jörgen Elofsson gjort, och den visade sig passa perfekt.

Så en vardagskväll när Faith stod och lagade mat hemma i sin och makens lägenhet i Jönköping fick hon ett samtal om att hon hade en plats i tävlingen.

– Jag blev jätteglad. Jag känner mig så taggad, säger hon.

Till vardags arbetar Faith Kakembo som narkossjuksköterska på sjukhuset Ryhov. Det är också där hon befinner sig när intervjun med Världen idag görs. Några planer på att lämna verksamheten och satsa helt på musiken har hon i nuläget inte.

– Jag kommer jobba här fram till tävlingen och kommer antagligen fortsätta med det efteråt.

Viss kändisstatus har hon dock fått känna på. Allt från vänner och kollegor till gamla förskollärare har hört av sig och gratulerat henne.

– Det är jättekul. Det betyder så mycket, säger hon.

Varifrån Faith har fått sin gåva är hon övertygad om: från Gud.

– Sedan gäller det att förvalta de gåvor man fått. Det krävs mycket övning för att bli bra på något, säger hon.

Faith Kakembo deltar i deltävling tre, som äger rum i Luleå den 15 februari.

75 år sedan Auschwitz befriades

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Av förklarliga skäl kommer världens uppmärksamhet under Förintelsens minnesdag måndagen den 27 januari ha ett särskilt fokus på förintelselägret...
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...

Sälj inte ut evangeliet för det som är politiskt korrekt

Serie För kristenhetens del lever man i farlig omedvetenhet om sitt eget läge. Likt Esau har kyrkan sålt sin trovärdighet mot att få njuta acceptansens...