Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Sävsjöpastorn Amos Makajula, tvåa från vänster, fick besök av ett gäng amerikanska tv-deltagare i somras. Jonathan Strand ses längst till höger i bild. Foto: Privat

Tro och tvivel i fokus när Allt för Sverige besökte bibelbältet

I söndagens avsnitt av Allt för Sverige fick deltagarna besöka det småländska bibelbältet. Flera av deltagarna i årets säsong säger sig ha ett komplicerat förhållande till tro, något som fick stor plats i programmet.

En deltagare berättade om sina sår från församlingslivet han lämnat bakom sig, men sade sig också vilja ta reda på vem Gud egentligen är.

Nyheter · Publicerad 16:59, 25 jan 2022

Tv-programmet Allt för Sverige handlar om tio amerikaner med rötter i Sverige som kommer på besök för att uppleva landet. Det senaste avsnittet spelades delvis in i det småländska bibelbältet, med medverkan av Sävsjö Allians-Pingstförsamlingens pastor Amos Makajula, vilket Världen idag berättade om i samband med att tv-inspelningen ägde rum i somras.

Den 38-årige musikproducenten Jonathan Strand från Indianapolis, med rötter i Värmland, var en av fyra deltagare som hälsade på hos pastor Amos. Under uppväxten var Jonathan och hans familj ofta på resande fot med anledning av att hans pappa arbetade för den världsberömde predikanten Billy Graham.

Under ett samtal med Amos Makajula berättar Jonathan Strand att han inte har de bästa erfarenheterna av kyrkan, men att han ändå vill ta reda på vem Gud egentligen är.

– Jag tror att kyrkan ibland målade upp en felaktig bild av Gud. Det är först under det senaste året som jag känt mig beredd att ta emot Gud, berättar han i programmet.

Pastorn Amos säger i programmet att han tror det finns många kristna som missuppfattat korsets budskap om kärlek. Kyrkan behöver möta människor som de är, säger han.

– När han sade det kände jag en slags inre frid, berättar Jonathan.

Gänget besöker kyrkan i Sävsjö där de tillsammans sjunger den engelska versionen av sången ”O store Gud”. Stunden blev känslosam för Jonathan Strand, som en gång i tiden var lovsångsledare men av sin dåvarande församling ombads att sluta därför att han, enligt Jonathan, inte kändes äkta.

– Jag blev påmind om allt det vackra. Nu känner jag mig friare än jag gjort på länge, säger han, medan tårarna trillar nedför hans kinder.

Jag blev påmind om allt det vackra. Nu känner jag mig friare än jag gjort på länge.

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier