Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Tretusenårig inskription rimmar med Bibeln

En inskription på keramikskärvor, som hittats i en arkeologisk utgrävning i Judeen, talar enligt ansvariga forskare för Bibelns historicitet. Fyndet har daterats till den bibliska Domartiden, samtidigt som bokstäverna tros forma det bibliska domarnamnet ”Jerubbaal”.

Nyheter · Publicerad 22:17, 13 jul 2021

De tre skärvorna som inskriptionen finns på hittades i en arkeologisk utgrävning i närheten av staden Lachisch i Judeen, ungefär sju mil sydväst om Jerusalem, och ska ha varit delar av en cirka en liter stor kanna.

Tidningen Times of Israel beskriver den fem bokstäver långa inskriptionen, som daterats till cirka år 1100 före Kristus, som ”extremt ovanlig” och konstaterar dessutom att den skulle kunna vara en felande länk i utvecklingen av kananitisk skrift.

Den första bokstaven syns visserligen inte i sin helhet, men enligt professorn Christopher Rollston från George Washington university, som varit arkeologisk skrifttolkare, så är ändå det bibliska namnet Yeruba’al, på svenska Jerubbaal, den mest logiska och rimliga läsningen av inskriptionen.

– Jag ser det som ganska definitivt. Den här skriften är välkänd och väl bestyrkt, så vi kan läsa den med precision, säger han.

Namnet Jerubbaal återfinns i Domarbokens sjätte kapitel, som återger hur den israeliske domaren Gideon blev kallad för Jerubbaal efter att ha rivit ner ett altare ägnat åt den hedniske guden Baal.

De utgrävningsansvariga israeliska arkeologerna Yosef Garfinkel och Saar Ganor, konstaterar enligt tidningen Jerusalem Post att de visserligen inte kan säga om inskriptionen har med just den bibliske Jerubbaal att göra. Eftersom inskriptionen av namnet är den första som har hittats från tidsperioden i fråga, konstaterar de dock att fyndet oavsett visar att namnet faktiskt användes på den bibliska domartiden, vilket de i sig menar talar för Bibelns historicitet.

– Det faktum att identiska namn nämns i Bibeln och också hittas i inskriptioner som återfunnits i arkeologiska utgrävningar visar att minnen bevarades och fördes vidare genom generationerna, säger Garfinkel och Ganor.

Arkeologernas vetenskapliga artikel om fyndet finns att läsa gratis på den digitala tidskriften Jerusalem Journal of Archeologys sajt.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier