Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Trend: Ökat söktryck på kristna friskolor

Söktrycket på Sveriges kristna friskolor har ökat de senaste åren, uppger Kristna friskolerådet.

– Det är nu mer vanligt än inte att man har bra beläggning och kö på skolorna, säger rådets ordförande Bo Nyberg.

Nyheter · Publicerad 08:00, 23 nov 2020

Utöver sitt ordförandeskap i Kristna friskolerådet är Bo Nyberg även styrelsemedlem i Friskolornas riksförbund. Han berättar för Världen idag att det tidigare bara var några av de kristna friskolorna som hade kö, men att det nu ser annorlunda ut. 

– Det har blivit ett annat tryck de sista åren och det är kul, säger han. 

Antalet elever på Sveriges kristna friskolor börjar enligt Nyberg närma sig 10 000 och siffran växer. En anledning till det ökade intresset upplever han är att kristna föräldrar som tidigare varit skeptiska till kristna skolor har börjat söka sig dit. 

– De kristna tycker oftast att den kristna värdegrunden är det viktiga, men det räcker inte, man vill att det ska vara en bra skola också, påpekar han. 

Andra föräldrar som söker plats är själva inte kristna, men gillar den kristna etiken och är på jakt efter en skola med ordning och reda för att deras barn ska få en bra studiemiljö. 

– Det vanligaste är att människor kommer på rekommendation av någon annan, konstaterar Nyberg. 

Medan det tidigare fanns en stor kategori som valde kristna friskolor för sina barn utifrån att de inte var nöjda med den skola som barnen redan gick i, så ser Nyberg i dag hur det har blivit vanligt att föräldrar väljer en kristen skola från början. 

– Det har varit ett trendbrott de senaste åren att man är snabb med att boka upp sig för den kristna skolan, säger han. 

Friskolors vara och icke vara är alltjämt ett aktuellt debattämne bland Sveriges politiker och Nyberg refererar till en färsk svensk opinionsundersökning som han tycker är intressant i sammanhanget. När de intervjuade i undersökningen fick frågan om det var viktigt att få byta skola för sitt barn om man inte var nöjd, så visade det sig att hela åttio procent ville ha den möjligheten. 

Samtidigt som Kristna friskolerådet gläds över deras skolors ökade popularitet och gärna vill se en fortsatt ökning av antalet elever som går på kristna friskolor, så är Nyberg tydlig med att det inte handlar om något självändamål. Tvärtom försöker de arbeta för att även andra skolor ska bli bättre. 

– Vi vill se en kristen skola i Sverige i varje kommun, men vi vill också att alla ska få del av Jesu omsorg oavsett om de tror på honom eller inte, säger Bo Nyberg. 

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00