Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Coronapandemin tros vara en förklaring till att många länder ser en minskning av antalet nyfödda barn. Foto: Christine Olsson/TT

Trend: Allt färre barn föds i Europa

Barnafödandet i stora delar Europa föll till rekordlåga nivåer 2020. Pressade ekonomier och en hårt belastad sjukvård ses som delförklaringar.

Även i Sverige fortsätter nedåttrenden, om än inte lika tydligt som i andra länder.

Nyheter · Publicerad 08:00, 12 apr 2021

Antalet födda barn minskade med cirka 6,4 procent i Sverige ifall man jämför januari månad 2021 med samma månad förra året – från 9 677 till 9 055. Siffrorna är fortfarande preliminära och ännu finns inte statistik från hela första kvartalet, skriver Svenska Dagbladet.

Att pandemin påverkat barnafödandet negativt på många håll i Europa är tydligt. Det syns inte minst i länder som redan dras med låga födelsetal, som Italien och Spanien. Men även i USA och Storbritannien syns den nedåtgående trenden, enligt Financial Times.

I Frankrike minskade antalet födslar med hela 13 procent i januari, jämfört med samma månad 2020. Och detta i ett land som länge haft några av de högsta födelsetalen i EU. Redan i december syntes en minskning med 7 procent på årsbasis.

I Spanien uppskattar statistikmyndigheten INE att antalet födslar minskade med 20 procent under december och januari jämfört med samma period ett år tidigare. Då var decembersiffran redan den lägsta som noterats i landet sedan 1941.

I Italien, där antalet födda minskade med över 21 procent i december, kopplas det minskade antalet födslar till att antalet vigslar mer än halverades under de första tio månaderna 2020. 

Samma fenomen kan ses i Frankrike, där vigslarna minskade med 34 procent förra året jämfört med 2019, till stor del på grund av hårda restriktioner för bröllopsfester.

Att födseltalen i industrialiserade länder minskar under en pandemi eller en ekonomisk kris är i sig förväntat.

– Det som är annorlunda denna gång är att minskningen är så pass kraftig, säger Arnaud Regnier-Loilier, forskningsledare vid Frankrikes nationella institut för demografiska studier, Ined, till Financial Times.

Han pekar på den starka rädsla för viruset som spreds tidigt, och som både handlade om att inte kunna försörja sig och om oron för att föra över smittan till ett nyfött barn.

Undantag finns dock. Både Finland och Nederländerna noterade en svag uppgång i antalet födda barn i januari – något som enligt Financial Times skulle kunna förklaras med att dessa länder drabbades mindre precis i början av pandemin.

Det ökade antalet födslar som samtidigt setts i Filippinerna beror enligt FN på svårigheten att få tag i preventivmedel. Där har även mödradödligheten ökat, till följd av en pressad sjukvård.

Det som är annorlunda denna gång är att minskningen är så pass kraftig.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier