Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Coronapandemin tros vara en förklaring till att många länder ser en minskning av antalet nyfödda barn. Foto: Christine Olsson/TT

Trend: Allt färre barn föds i Europa

Barnafödandet i stora delar Europa föll till rekordlåga nivåer 2020. Pressade ekonomier och en hårt belastad sjukvård ses som delförklaringar.

Även i Sverige fortsätter nedåttrenden, om än inte lika tydligt som i andra länder.

Nyheter · Publicerad 08:00, 12 apr 2021

Antalet födda barn minskade med cirka 6,4 procent i Sverige ifall man jämför januari månad 2021 med samma månad förra året – från 9 677 till 9 055. Siffrorna är fortfarande preliminära och ännu finns inte statistik från hela första kvartalet, skriver Svenska Dagbladet.

Att pandemin påverkat barnafödandet negativt på många håll i Europa är tydligt. Det syns inte minst i länder som redan dras med låga födelsetal, som Italien och Spanien. Men även i USA och Storbritannien syns den nedåtgående trenden, enligt Financial Times.

I Frankrike minskade antalet födslar med hela 13 procent i januari, jämfört med samma månad 2020. Och detta i ett land som länge haft några av de högsta födelsetalen i EU. Redan i december syntes en minskning med 7 procent på årsbasis.

I Spanien uppskattar statistikmyndigheten INE att antalet födslar minskade med 20 procent under december och januari jämfört med samma period ett år tidigare. Då var decembersiffran redan den lägsta som noterats i landet sedan 1941.

I Italien, där antalet födda minskade med över 21 procent i december, kopplas det minskade antalet födslar till att antalet vigslar mer än halverades under de första tio månaderna 2020. 

Samma fenomen kan ses i Frankrike, där vigslarna minskade med 34 procent förra året jämfört med 2019, till stor del på grund av hårda restriktioner för bröllopsfester.

Att födseltalen i industrialiserade länder minskar under en pandemi eller en ekonomisk kris är i sig förväntat.

– Det som är annorlunda denna gång är att minskningen är så pass kraftig, säger Arnaud Regnier-Loilier, forskningsledare vid Frankrikes nationella institut för demografiska studier, Ined, till Financial Times.

Han pekar på den starka rädsla för viruset som spreds tidigt, och som både handlade om att inte kunna försörja sig och om oron för att föra över smittan till ett nyfött barn.

Undantag finns dock. Både Finland och Nederländerna noterade en svag uppgång i antalet födda barn i januari – något som enligt Financial Times skulle kunna förklaras med att dessa länder drabbades mindre precis i början av pandemin.

Det ökade antalet födslar som samtidigt setts i Filippinerna beror enligt FN på svårigheten att få tag i preventivmedel. Där har även mödradödligheten ökat, till följd av en pressad sjukvård.

Det som är annorlunda denna gång är att minskningen är så pass kraftig.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier