Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Digitala hälsokontroller är vardagsmat för kineserna. Foto: Andy Wong/AP/TT

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga kinesiska tv-kanalen CCTV. Hundratusentals människor samlas och umgås, utan munskydd och att hålla avstånd – en omöjlighet för kineserna. Varför håller då Kina benhårt fast vid sin linje?

Nyheter · Publicerad 12:50, 28 nov 2022

Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), beskriver tre anledningar till att Kina håller kvar vid sin covidpolicy, tre år efter det att viruset upptäcktes i Wuhan i slutet av 2019.

1. Rädsla för massdöd

Drygt 5 200 kineser har avlidit med covid-19 enligt officiella siffror, även om vissa källor, som Världshälsoorganisationen (WHO), anger en betydligt högre siffra. För regimen i landet med 1,4 miljarder invånare är det relativt låga dödstalet en bekräftelse på att man har agerat korrekt, och man har också satsat mycket prestige på detta.

2. Kontrollmöjligheterna finns

En annan anledning till att Kina lever kvar med hårda restriktioner är att landet har stora möjligheter att kontrollera befolkningen. Under pandemin har kontrollen utökats ytterligare, med appar och andra verktyg som befolkningen måste använda i smittspårningssyfte.

3. Lokala myndigheter rädda

Kommunistpartiet har lovat att småbarn inte ska nekas sjukvård även om negativt covidtest saknas, sedan en treårig pojke avlidit av kolmonoxidförgiftning. Trots det upprepades tragedin när en fyra månader gammal flicka avled efter att nyligen ha nekats vård i staden Zhengzhou.

– Lokala myndigheter är rädda för att vara de första som släpper efter, de vill inte riskera att få den kritiken som andra fått tidigare. Man tar det säkra för det osäkra på lokal nivå, säger Oscar Almén.

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00