Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), beskriver tre anledningar till att Kina håller kvar vid sin covidpolicy, tre år efter det att viruset upptäcktes i Wuhan i slutet av 2019.
1. Rädsla för massdöd
Drygt 5 200 kineser har avlidit med covid-19 enligt officiella siffror, även om vissa källor, som Världshälsoorganisationen (WHO), anger en betydligt högre siffra. För regimen i landet med 1,4 miljarder invånare är det relativt låga dödstalet en bekräftelse på att man har agerat korrekt, och man har också satsat mycket prestige på detta.
2. Kontrollmöjligheterna finns
En annan anledning till att Kina lever kvar med hårda restriktioner är att landet har stora möjligheter att kontrollera befolkningen. Under pandemin har kontrollen utökats ytterligare, med appar och andra verktyg som befolkningen måste använda i smittspårningssyfte.
3. Lokala myndigheter rädda
Kommunistpartiet har lovat att småbarn inte ska nekas sjukvård även om negativt covidtest saknas, sedan en treårig pojke avlidit av kolmonoxidförgiftning. Trots det upprepades tragedin när en fyra månader gammal flicka avled efter att nyligen ha nekats vård i staden Zhengzhou.
– Lokala myndigheter är rädda för att vara de första som släpper efter, de vill inte riskera att få den kritiken som andra fått tidigare. Man tar det säkra för det osäkra på lokal nivå, säger Oscar Almén.