Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Prototypen för israeliska företaget Eviations helektriska flygplansprojekt visades för första gången upp vid en utställning i Paris 2019. Foto: Michel Euler/AP/TT

Transportjätte köper helelektriskt flygplan från Israel

År 2019 presenterade det amerikansk-israeliska företaget Eviation en prototyp av världens första kända flygplan som drivs helt av elektricitet.

Nu har transportjätten DHL gjort en beställning på tolv fraktplan från företaget, och innan årsskiftet ska Eviations första testkörning genomföras, något som enligt företaget innebär att flygning nu går in i en ny era.

Nyheter · Publicerad 16:00, 19 sep 2021

Eviation har väckt stor uppmärksamhet de senaste åren, inte minst mot bakgrund av det tilltagande fokuset på klimatfrågan. Times of Israel rapporterar att företaget tagit plats på magasinet Times lista över de 100 bästa uppfinningarna för två år sedan, och att de vann pris för ”världsförändrande idéer” av amerikanska affärstidningen Fast Company 2018.

Företaget strävar mot att deras flygplansmodell, som går under namnet Alice, inom några år ska vara godkänd för passagerarresor. Samtidigt utvecklar man transportplan, varav de senare är de som DHL nu har lagt en beställning på.

Satsningen beskrivs som ett historiskt steg mot att ”elektrifiera flygningen”.

I första skedet handlar det om att de elektriska flygplanen ska kunna göra regionala resor; som exempel nämns sträckorna San José till San Diego, London till Prag, eller Paris till Toulouse.

För DHL handlar det främst om att driva på för transporter där man minimerar koldioxidutsläppen.

”Eviations Alice är världens ledande helelektriska flygplan, som gör det möjligt för flygbolag för transport och passagerare att driva en ’nollutsläppsflotta’”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Transportplanen till DHL ska, enligt nuvarande beräkningar, levereras 2024 och tanken är att kunna ladda planets batteri vid på- och avlastning för att maximera planets kapacitet. Enligt Times of Israel behöver batteriet som mest 30 minuters laddning per flygtimme.

– Vi har en produkt som är hållbar [Alice är tillverkad av lätta, kompositmaterial; red anm], den är ekonomiskt hållbar eftersom den är billig att driva och underhålla, och den är socialt hållbar – det här är ett transportsätt som folk vill använda, säger Eviations grundare och vd Omer Bar-Yohay till tidningen.

Eviation Aircraft grundades 2015 i Kadima i Israel. I dag är företaget beläget i Arlington i delstaten Washington i USA, men forsknings- och utvecklingsarbetet bedrivs fortfarande i Israel.

Vi har en produkt som är hållbar [Alice är tillverkad av lätta, kompositmaterial; red anm], den är ekonomiskt hållbar, eftersom den är billig att driva och underhålla, och den är socialt hållbar – det här är ett transportsätt som folk vill använda.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier