Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Transperson blir skolminister i Anderssons regering

Statsminister Magdalena Andersson (S) satsar på åtta helt oprövade ministrar. Skolminister blir transpersonen Lina Axelsson Kihlblom. Den före detta rektorn har skrivit att det finns ett ”moraliskt dilemma” med friskolor.

Nyheter · Publicerad 13:03, 30 nov 2021

Andersson presenterade på tisdagen en helt ommöblerad regering med 22 ministrar. Av dem är över en tredjedel helt nya.

Statsministern anser att hon nått en balans mellan nya namn och erfarenhet.

Mest väntat var att tidigare inrikesminister Mikael Damberg blir ny finansminister.

Hans jobb som inrikesminister tar justitieminister Morgan Johansson över. En annan ministerveteran, Anders Ygeman, lämnar jobbet som energiminister och blir i stället migrations-, integrations- och idrottsminister.

– Jag ska vända på varje sten för att bryta segregationen och öka sammanhållningen i Sverige, säger Ygeman.

– Vi måste ställa tuffare krav, men också öppna fler dörrar för framgång.

Även högskoleministern Mathilda Ernkrans får byta jobb och blir biståndsminister.

Annika Strandhäll gör comeback som minister och blir chef för miljödepartementet. Hon har tidigare varit socialminister och den senaste tiden ordförande för S-kvinnor.

Av de helt nya namnen har Andersson rekryterat två utanför politiken. Den ena är nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom, jurist, tidigare rektor och ledamot i skolkommissionen samt känd från tv-programmet Rektorerna. Axelsson Kihlblom föddes som man, men har genomgått könsförändrande behandling och lever i dag som kvinna.

– Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit i hbtq-delen i Socialdemokraterna, säger Axelsson Kihlblom om sitt engagemang i partiet till TT.

Axelsson Kihlblom har skrivit den självbiografiska boken Kommer du tycka om mig nu? som handlar om identitet och förändring.

I en debattartikel i Skolvärlden skriver Axelsson Kihlblom om sin inställning till friskolor. Den före detta rektorn, som har erfarenhet från friskolevärlden, skriver att det finns fördelar med friskolor, men att de innebär ett moraliskt dilemma:

”Kombinationen av vinstkrav, svag skolvalreglering och brist på öppenhet och offentlighet gjorde mycket till en gråzon där praktiken i det dolda är i utkanten av vad som är acceptabelt.”

Det är kort tid fram till valet, men Axelsson Kihlblom ser ändå positivt på att få igenom reformer.

– Det känns som att skolkommissionens många förslag ledde till många fina utredningar som ligger på bordet under våren, säger den nya ministern.

Den andra personen som inte kommer från politiken är den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter. Hon har fram till nu varit generalsekreterare för Sveriges museer och har också varit vd för Tidningsutgivarna.

– Yttrandefriheten är allvarligt hotad i världen, i Europa och i Sverige, säger hon och slår ett slag för public service.

De andra sex nya namnen har alla erfarenhet från politiken. Mest känd är förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som blir näringsminister.

Två av de nya namnen är hämtade från riksdagen. Ida Karkiainen, blir civilminister och regeringens yngsta statsråd. Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister. Hon är från Åre och har haft titeln bartender på valsedeln.

Från EU-parlamentet har Magdalena Andersson hämtat Johan Danielsson som ny bostadsminister. Han har även en facklig bakgrund.

Kommunalrådet Khashayar Farmanbar blir ny energi- och digitaliseringsminister. Det är, enligt honom själv, hans hjärtefrågor. Farmanbar uppger bland annat att han har en examen i ”datanörderi”.

Ny finansmarknadsminister blir Max Elger som varit statssekreterare på samma departement.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00