Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Transperson blir skolminister i Anderssons regering

Statsminister Magdalena Andersson (S) satsar på åtta helt oprövade ministrar. Skolminister blir transpersonen Lina Axelsson Kihlblom. Den före detta rektorn har skrivit att det finns ett ”moraliskt dilemma” med friskolor.

Nyheter · Publicerad 13:03, 30 nov 2021

Andersson presenterade på tisdagen en helt ommöblerad regering med 22 ministrar. Av dem är över en tredjedel helt nya.

Statsministern anser att hon nått en balans mellan nya namn och erfarenhet.

Mest väntat var att tidigare inrikesminister Mikael Damberg blir ny finansminister.

Hans jobb som inrikesminister tar justitieminister Morgan Johansson över. En annan ministerveteran, Anders Ygeman, lämnar jobbet som energiminister och blir i stället migrations-, integrations- och idrottsminister.

– Jag ska vända på varje sten för att bryta segregationen och öka sammanhållningen i Sverige, säger Ygeman.

– Vi måste ställa tuffare krav, men också öppna fler dörrar för framgång.

Även högskoleministern Mathilda Ernkrans får byta jobb och blir biståndsminister.

Annika Strandhäll gör comeback som minister och blir chef för miljödepartementet. Hon har tidigare varit socialminister och den senaste tiden ordförande för S-kvinnor.

Av de helt nya namnen har Andersson rekryterat två utanför politiken. Den ena är nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom, jurist, tidigare rektor och ledamot i skolkommissionen samt känd från tv-programmet Rektorerna. Axelsson Kihlblom föddes som man, men har genomgått könsförändrande behandling och lever i dag som kvinna.

– Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit i hbtq-delen i Socialdemokraterna, säger Axelsson Kihlblom om sitt engagemang i partiet till TT.

Axelsson Kihlblom har skrivit den självbiografiska boken Kommer du tycka om mig nu? som handlar om identitet och förändring.

I en debattartikel i Skolvärlden skriver Axelsson Kihlblom om sin inställning till friskolor. Den före detta rektorn, som har erfarenhet från friskolevärlden, skriver att det finns fördelar med friskolor, men att de innebär ett moraliskt dilemma:

”Kombinationen av vinstkrav, svag skolvalreglering och brist på öppenhet och offentlighet gjorde mycket till en gråzon där praktiken i det dolda är i utkanten av vad som är acceptabelt.”

Det är kort tid fram till valet, men Axelsson Kihlblom ser ändå positivt på att få igenom reformer.

– Det känns som att skolkommissionens många förslag ledde till många fina utredningar som ligger på bordet under våren, säger den nya ministern.

Den andra personen som inte kommer från politiken är den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter. Hon har fram till nu varit generalsekreterare för Sveriges museer och har också varit vd för Tidningsutgivarna.

– Yttrandefriheten är allvarligt hotad i världen, i Europa och i Sverige, säger hon och slår ett slag för public service.

De andra sex nya namnen har alla erfarenhet från politiken. Mest känd är förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som blir näringsminister.

Två av de nya namnen är hämtade från riksdagen. Ida Karkiainen, blir civilminister och regeringens yngsta statsråd. Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister. Hon är från Åre och har haft titeln bartender på valsedeln.

Från EU-parlamentet har Magdalena Andersson hämtat Johan Danielsson som ny bostadsminister. Han har även en facklig bakgrund.

Kommunalrådet Khashayar Farmanbar blir ny energi- och digitaliseringsminister. Det är, enligt honom själv, hans hjärtefrågor. Farmanbar uppger bland annat att han har en examen i ”datanörderi”.

Ny finansmarknadsminister blir Max Elger som varit statssekreterare på samma departement.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier