Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Transbejakande queeropera för små barn får skattemedel

Göteborgs stad har beviljat en större summa skattepengar till en transbejakande opera som riktar sig till lågstadiebarn. Kritiker menar att operans budskap handlar om indoktrinering.

”Trans-indoktrinering för lågstadiebarn”, skriver debattören Susanna Birgersson på Twitter.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 jan 2022

Göteborgs stad beslutade i våras att bevilja närmare 4,5 miljoner kronor i så kallat kulturstöd, en summa som fördelades till 49 olika projekt. Jag vet inte vem jag är och jag älskar det, som beskrivs vara en ”queeropera” för barn i lågstadiet, beviljades 100 000 kronor.

Den 29 december hade den 35 minuter långa föreställningen, som tar upp transfrågan ur ett normperspektiv, premiär på teatern Cinnober vid Masthuggsterassen i Göteborg.

Jag vet inte vem jag är och jag älskar det är en berättelse om hur trött man är på att ses som en typ när man innerst inne är en helt annan, uppger arrangören i ett pressmeddelande.

”Vem är du när du vaknar? Är du samma person som gick och lade dig kvällen innan? Känns det ibland som att du heter Belinda när du egentligen heter Edvin?” frågar man sig.

Operakompaniet Man Must Sing, som framför operan skriven av Daniel Fjellström, säger sig vara skapare av ”normkreativ” opera.

Projektet har dock inte enbart mötts av rosor.

”Trans-indoktrinering för lågstadiebarn. (Ja, förlåt för kulturkrigsordval, men jag försöker verkligen att uttrycka mig civiliserat här, det här var mitt snällaste.)”, skriver skribenten och debattören Susanna Birgersson i ett kritiskt inlägg på Twitter.

Hanna Höglund, medarbetare på Expressen kultur, är desto mer entusiastisk.

”När applåderna tystnat visslar pappor i publiken på melodin till operans titellåt. Då kan jag inte annat än falla som en fura för denna lovsång till den fluida könsidentiteten”, skriver hon i tidningen.

Världen idag har kontaktat kulturförvaltningen på Göteborgs stad för att fråga om det lämpliga i att skattepengar går till en operaföreställning för lågstadiebarn med ett budskap som bygger på normer i stället för vetenskaplig evidens. I skrivande stund har Göteborgs stad inte återkommit med svar.

Föreställningen finansieras, utöver pengarna från Göteborgs stad, även med stöd av bland andra Västra Götalandsregionen och Kulturrådet, uppges det i pressmeddelandet.

Trans-indoktrinering för lågstadiebarn.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10