Nyheter

Tränaren som bad på planen får rätt av amerikanska HD

Skoltränaren i amerikansk fotboll Joe Kennedy som förlorade arbetet för att han vägrade sluta be efter matcherna, ges nu rätt av USA:s högsta domstol.
Skoltränaren i amerikansk fotboll Joe Kennedy som förlorade arbetet för att han vägrade sluta be efter matcherna, ges nu rätt av USA:s högsta domstol.

Den amerikanske fotbollstränaren Joe Kennedy, som förlorade jobbet på grund av att han insisterade på att be på planen efter matcherna, har nu fått upprättelse av Högsta domstolen. – Jag kan inte sluta le, kommenterar han glatt.

Publicerad Uppdaterad

Som Världen idag berättade tidigare i år, var Joseph ”Joe” Kennedy tidigare tränare i amerikansk fotboll, på skolan Bremerton high school, i den amerikanska delstaten Washington, där han för många år sedan började gå fram till mittlinjen efter matcherna för att tacka Gud.

Med tiden anslöt även stora delar av hans fotbollslag till bönen och Kennedy började dela korta reflektioner på kristet tema med dem.

Efter att tränaren fortsatt på samma vis i sju år, stötte han dock plötsligt på patrull hösten 2015, då tränaren för ett motståndarlag uppmärksammade skolledningen på saken.

Skoldistriktet uppmanade då Kennedy att sluta be tillsammans med elever i direkt anslutning till skolaktiviteter, på grund av risken för att elever kunde känna sig pressade till att delta i hans trosutövning, och med hänvisning till att konstitutionen förbjuder statliga inrättningar att ta ställning för en viss religiös övertygelse.

När Kennedy meddelade att han trots allt tänkte fortsätta, med hänvisning till ett förbud mot religiös diskriminering, fick han inte sitt jobbkontrakt förnyat, varpå han stämde skoldistriktet.

Efter att skoldistriktet fått rätt i lägre domstolsinstanser, hamnade ärendet till slut i Högsta domstolen i våras, och nu har alltså en majoritet av dess domare i stället gett Kennedy rätt.

Tidningen USA Today konstaterar att domarmajoriteten, som utgjordes av de sex domare som brukar beskrivas som konservativa, dragit slutsatsen att Joe Kennedys böner var en privat angelägenhet och inte innebar att skoldistriktet tog ställning för kristendomen.

”Respekt för religiösa uttryck är oumbärligt för livet i en fri och mångfaldig republik – oavsett om dessa uttryck äger rum i en helgedom eller på en spelplan, och oavsett om de manifesteras genom det talade ordet eller ett nedböjt huvud.” skriver domaren Neil Gorsuch i majoritetsutlåtandet.

Enligt domarna skyddas dessutom vad de beskriver som Kennedys ”kortvariga, tystlåtna, personliga religiösa handling” på dubbelt sätt av konstitutionens första tillägg, dels genom rätten till religionsutövning, dels genom rätten till yttrandefrihet, återger Fox News juridikkommentator Shannon Bream.

I en videokommentar från nyhetsbyrån AP, uttrycker Joe Kennedy sin lättnad och glädje över Högsta domstolens beslut.

– Det har varit en lång, lång, kamp, men absolut värt det för att slutligen få veta att det jag gjorde var rätt, att jag inte gjorde något fel, och att Första tillägget [till konstitutionen] fortfarande i högsta grad gäller, säger han.

– Det här borde varenda amerikan fira, tillägger Kennedy.

Powered by Labrador CMS