Den anrika Torpkonferensen började hållas på Torp utanför Örebro år 1887, och brukar numera samla omkring 10 000 deltagare varje sommar. I år skulle den ha hållits den 15–21 juni och blivit den 134:e i ordningen, men enligt en artikel på Evangeliska frikyrkans hemsida blir årets Torpkonferens inställd, på grund av de rådande omständigheterna kopplade till coronapandemin.
– Vi insåg att vi behövde ställa in, säger EFK:s missionsdirektor Ingemar Forss i artikeln.
Samtidigt ser konferensledningen nu en djupare innebörd i en syn som projektledare Christer Aadland upplevde att Gud lät honom se i januari i år, och som han delade med gruppen i vintras.
– I januari fick jag en bild av en ladugårdsvägg där färg höll på att falla av. Kvar var det nakna träet, berättar Aadland.
En central mötesplats på Torpkonferensen är den så kallade ”Ladan”, som har rödfärgade väggar. Ledningsgruppen tolkade Aadlands syn som att det var något de skulle skala av, för att det äkta skulle komma fram. Med tanke på att de nu tvingas ställa in konferensen, så tänker de att bilden kan syfta på ett år i träda, eller ”Ett år för att vetekornet ska dö för att kunna bära rik frukt”, som de uttrycker det i artikeln, med hänvisning till Jesu ord i Johannesevangeliet.
– Vi tror att årets tema, ”Ge helande och hopp vidare”, är mer aktuellt än någonsin. Nu vill vi tillsammans söka Gud för att se hur vi kan ge helande och hopp vidare i en tid som denna, säger Ingemar Forss.
De som har bokat campingplats för att vara med på Torpkonferensen kommer att kunna få sina pengar tillbaka, och uppmanas invänta att personal från EFK hör av sig.
Den dygnet runt-bön som hade planerats att hållas under konferensen är fortfarande tänkt att anordnas under samma vecka, men nu på något annat sätt.