Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Topprepublikaner fördömer åtal mot Donald Trump

USA:s tidigare president Donald Trump åtalas, bekräftar åklagarkammaren på Manhattan. Trump kallar åtalet för en attack mot USA:s fria och rättvisa val.

”Skandalöst”, skriver Trumps tidigare vicepresident Mike Pence, en av många topprepublikaner som fördömer åtalet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 3 apr 2023

Donald Trump är föremål för flera rättsliga utredningar. En av dem gäller en utbetalning på 130 000 dollar inför valkampanjen 2016 till porrskådespelaren Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels.

En åtalsjury i New York har nu beslutat att väcka åtal kopplat till de händelserna.

”Det här är en aldrig tidigare skådad attack mot vårt land. Det är också en attack mot våra fria och rättvisa val. USA är nu ett tredjevärldsland, en nation i förfall”, skriver Trump på sin plattform Truth social.

Topprepublikanen Kevin McCarthy, talman i representanthuset, skriver att distriktsåklagaren Alvin Bragg har ”irreparabelt skadat vårt land i ett försök att blanda sig i vårt presidentval”.

”Representanthuset kommer att ställa Alvin Bragg och hans aldrig tidigare skådade maktmissbruk till svars”, twittrar McCarthy.

Trumps tidigare vicepresident Mike Pence kallar åtalet för ”skandalöst” och att det bara tjänar till att ytterligare splittra USA.

Den republikanske Floridaguvernören, och trolige Trumputmanaren, Ron DeSantis kallar åtalet oamerikanskt.

”Att beväpna rättssystemet för att främja en politisk agenda vänder uppochned på rättsstaten”, skriver han på Twitter och tillägger att Florida inte kommer att bistå i en eventuell utlämningsbegäran av expresidenten.

Även republikanen Nikki Haley, som sjösatte sin presidentkampanj i februari, twittrar : ”Det här handlar mer om hämnd än om rättvisa.”

Trumps tidigare advokat Michael Cohen har medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott. Cohen sade då i domstol att presidenten instruerat honom att göra utbetalningen, vilket skulle innebära att Trump är medskyldig.

Cohen skriver i ett uttalande att han står fast vid sitt vittnesmål och de uppgifter som han lämnat till distriktsåklagaren i New York, rapporterar CNN.

Demokraternas majoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, skriver i ett uttalande att Trump lyder under samma lagar som alla amerikaner. Han manar både Trumps kritiker och anhängare till ”att låta processen fortgå fredligt och enligt lagen”.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00