På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kristdemokraterna Björn-Owe Björk och Tuve Skånberg vill se ett slut på de sena aborterna. Foto: KD samt TT

"Tonen kring abort har ändrats i KD"

Tongångarna kring abortfrågan har förändrats inom KD sedan det framkommit att en läkare försökt rädda sent aborterade foster. Det menar riksdagsledamoten Tuve Skånberg. En som vill verka för en lagändring är Björn-Owe Björk, regionpolitiker i Uppsala län. – Det är en etisk oförsvarbar situation vi har nu, säger han.

Nyheter · Publicerad 07:10, 22 sep 2017


I augusti skrev Världen idag om den läkare som trädde fram i SVT och berättade att hon försökt rädda sent aborterade foster som kommit ut levande och i juridisk mening räknas som barn. Nu höjs flera röster inom KD för en sänkt abortgräns. 

– I och med att vi har en väl fungerande neonatalvård som har utvecklats på ett fantastiskt sätt är det allt fler barn som räddas i ett allt tidigare skede, säger Björn-Owe Björk, kristdemokratiskt kommunalråd i Knivsta. 

Han är en av dem som förespråkar en förändrad abortlagstiftning. 

– Hälften av de barn som föds i vecka 22 överlever. Samtidigt tillåter vi, i särskilda fall, abort fram till vecka 22. Det innebär att tidsgränsen mellan sen abort och möjligheten till vård av för tidigt födda har suddats ut. Då är det dags att se över lagstiftningen, säger han.

Björn-Owe Björk berättar att han såg tv-inslaget med läkaren. 

– Situationen blir etiskt oförsvarbar. Att ha en lagstiftning som innebär att man kan hamna i sådana gråzoner är orimligt, säger han. 

Han kan inte säga med hur många veckor han anser att gränsen ska sänkas. 

– Jag tycker att man behöver tillsätta en utredning för att se över vad som är rimligt. Jag är inte rätt person att säga exakt hur lagen ska se ut. Men jag vill att det ska finnas en större marginal än den som är i dag.

Vad har du fått för respons på detta inom KD?

– Det har varit positiv respons. De som jag har talat med tycker som jag. Om det har varit både väljare och företrädare? Ja. Jag har även fått positiv respons från vissa socialdemokrater. 

Björn-Owe Björk anser att förändrad abortlagstiftning är en fråga som KD bör driva. 

– Jag har arbetat med att skapa opinion och det kommer jag fortsätta med. 

Han berättar att han kommer stödja den motion, om sänkt abortgräns, som tre partikollegor lagt fram till rikstinget.

Björk poängterar att det finns fler sätt att driva frågan på. 

– Min förhoppning är att det så småningom kommer skapas en dialog om det här.

Historiskt har samtal om abortlagstiftningen resulterat i två skyttegravar där ingen av sidorna har lyssnat på den andres argument – den situationen behöver vi undvika. Det handlar om etiskt svåra frågor som förtjänar ett seriöst samtal. 

Knivstapolitikern tror att det finns chanser att få igenom en förändring i frågan. 

– Ja, det hoppas jag. Framför allt hoppas jag att frågan kommer drivas av professionen.

Även riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) vill verka för att stoppa de sena aborterna. Som Världen idag kunde berätta den 18 augusti vill han att detta ska ske genom en ny abortpraxis.

– En lagändring skulle ta för lång tid att få igenom och skulle sannolikt bara leda till någon enstaka veckas förändring. För att komma till rätta med det mest akuta problemet förespråkar jag en ny praxis. Men jag har inget emot en lagändring, säger han.

Det viktigaste just nu är att få bort de aborter som sker efter vecka 18, menar han. Situationen som vi har i dag är, enligt Skånberg, oförsvarbar.

Även Tuve Skånberg tror att det finns möjligheter till en förändring.

– Förr eller senare kommer det bli det. Professionen kommer själv kräva det till slut.

Har du stöd för din syn i partiet?

– Ja. Det är många som tycker att den nuvarande situationen är ohållbar.

Skånberg påpekar att han själv har lagt riksdagsmotioner i vilka han föreslagit att den övre abortgränsen ska sänkas till vecka 12 och att man endast i särskilda fall ska få göra abort till vecka 18, men att han inte fått gehör för dem.

Han tycker nu att tongångarna i KD har förändrats.

– Ja, det har blivit en skillnad. Jag tror att Ebba Busch Thor satte fingret på det när hon sa ”Jag har nyligen blivit mamma” och berättade att tv-inslaget hade berört henne illa.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier