Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Tonåring knivmördades – dådet hyllas i sociala medier

En 19-årig judisk tjej knivhöggs till döds i en skog utanför Jerusalem i torsdags. Nu uppges den 29-årige palestinier som gripits för mordet erkänna handlingen. Samtidigt hyllas dådet stort på en pro-palestinsk Facebooksida.

Nyheter · Publicerad 07:30, 13 feb 2019


19-åriga Ori Ansbacher arbetade som volontär på ett ungdomscenter och brann för att göra världen till en bättre plats. I torsdags uppges hon ha gått ut i Ein Yael-skogen utanför Jerusalem för att få lite lugn och ro. Men Ori Ansbacher kom aldrig tillbaka till sina föräldrar i bosättningen Tekoa.

I stället hittades hon brutalt knivmördad i skogen. Enligt flera medier ska hon inte bara ha knivhuggits i bröstet, utan dessutom utsatts för våldtäkt.

På fredagen greps en 29-årig palestinier bosatt i Ramallah för misstänkt inblandning i dådet. 29-åringen uppges ha tagit med sig en kniv från hemmet på Västbanken, tagit sig in i Israel olagligt, fått syn på Ori Ansbacher och attackerat henne. På söndagen ska han ha rekonstruerat händelseförloppet på plats i skogen och därmed erkänt handlingen.

Den politiska säkerhetspolisen är förtegen om dådet, men uppger att mordet rubriceras som terrordåd.

Ori Ansbachers familj och vänner, liksom Israel i stort, sörjer nu det inträffade. Samtidigt finns det personer som gläds över dådet.

På den pro-palestinska Facebooksidan The Palestinian Information Center är det i skrivande stund 300 personer som ”gillat”, ”älskat” eller ”skrattat åt” en delad artikel som beskriver händelsen. Det är, i skrivande stund, ingen som tryckt på ”arg-knappen” eller ”ledsen-knappen”.

Även när det gäller de över 100 kommentarerna är de allra flesta positiva.

”Bästa nyheterna i år”, skriver en man och får medhåll av flera andra.

”Gud välsigne honom”, skriver en annan.

”En djävul borta”, skriver en tredje.

Flera personer frågar sig: ”Bara en?” och uttrycker alltså en önskan om att fler personer skulle ha dödats. Andra lägger ut rörliga bilder på personer som dansar av glädje eller applåderar.

En person säger sig citera Adolf Hitler.

”Hitler hade nästan utrotat judarna. Och han sade: ’Om jag hade velat hade jag kunnat döda alla judar. Men jag har sparat några judar så att världens människor kan förstå varför jag dödade judarna’”, skriver han.

Andra personer skriver ”skämtsamma” kommentarer där de exempelvis jämför Ori Ansbacher med en gris eller skriver ”Åh mitt hjärta blöder” följt av smileys som gråter av skratt.

Begravningen av Ori Ansbacher ägde rum i hennes hemort Tekoa i fredags. Enligt Times of Israel kom hundratals personer för att sörja med familjen. Medan röster höjs för hårda tag mot terrorister – och till och med dödsstraff åt gärningsmannen – hade Oris mamma en annan infallsvinkel.

”Jag uppmanar dem som lyssnar på oss, och dem som tar emot våra ord i sina hjärtan, att göra små saker för att göra världen lite ljusare”, ska hon ha sagt och därmed refererat till Oris namn som betyder ”mitt ljus” på hebreiska.

Mamman ska även ha berättat om något som dottern sade.

”Nyligen pratade hon mycket om medlidande – att hon ville vara medlidsam mot realiteter som var svåra för henne – mot människor som var hårda mot henne”.

Som Världen idag har berättat tidigare går hundratals miljoner av den palestinska myndighetens budget till löner till palestinska terrorister och deras familjer. Hamnar Ori Ansbachers mördare i fängelse är det med andra ord troligt att han och hans familj får ekonomisk ersättning för dådet.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00