I region Stockholm pågår vaccineringen av fas 3, där alla över 60 år samt riskgrupper kan boka tid. Men nu gapar många vaccinbås tomma på den största vaccinationscentralen, Kistamässan, och flera aktörer larmar om en stor andel obokade tider.
Vårdbolaget Kry uppger för Sveriges Radio Ekot att endast fem procent av tiderna i Rinkeby är bokade inför den kommande veckan – och 20 procent i Nacka.
Krys vaccinsamordnare Maria Kristoffersson har sett en successiv nedgång i antalet bokningar de senaste veckorna. Eftersom vaccinet har begränsad hållbarhet är risken att doser måste slängas, säger hon till Ekot.
Kristoffersson tror att det kan vara dags att inleda fas 4 i regionen, något som redan har gjorts i flera regioner.
– Fas 3-orna, som vi håller på med just nu, de kanske tycker att de är lite färdigvaccinerade, de som vill vaccinera sig. Det är säkert därför som det är lite lägre, säger hon.
Men trots lediga tider har fortfarande nästan hälften i fas 3 ännu inte vaccinerat sig i regionen, rapporterar Ekot. Frågan är varför.
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm säger till Ekot att man även i tidigare åldersgrupper sett att bokningstrycket avtar efter att 55–60 procent har vaccinerat sig. Därmed är han inte orolig.
Samtidigt erbjuds personer över 65 år i Stockholm endast Astra Zenecas vaccin i nuläget.
”Det innebär att de personer födda 1956 eller tidigare som vid bokat besök hos en vårdgivare tackar nej till Astra Zeneca inte kommer att kunna erbjudas ett annat vaccin. Det är heller inte möjligt att välja vaccin enligt de nationella och regionala rekommendationerna”, skriver regionen på sin hemsida.
Docent Louise Bringselius, kolumnist i Sydsvenska Dagbladet kallar myndigheternas agerande för ”vaccinmoralism”.
”I stället för att respektera deras önskan har flera regioner beslutat att ingen ska få veta vilket vaccin de kommer att få när de kallas till vaccinering. Först när de är på plats ges besked”, skriver hon och berättar om regioner som till och med skickar en faktura på 200 kronor till dem som avvikit utan att vaccinera sig.
”Vissa av de personer som lämnar lokalen riskerar att svara genom att aldrig ta något vaccin. I stället kan de en dag behöva intensivvård för covid-19. Men det förstår inte vaccinmoralisterna”, fortsätter Bringselius och påpekar att vården enligt lag ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och att man inte får diskriminera utifrån ålder.
”De äldre har redan drabbats extremt hårt under pandemin. Det minsta vi kan göra i dag är att respektera deras val av vaccin.”
Pensionärsorganisationen RPG möter olika åsikter i frågan om Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Många är positivt inställda, medan andra är oroliga.
– En del är vettskrämda. Vaccinet ska ju ge oss en trygghet. Nog vore det bra om man kunde få välja vilket vaccin man vill ha, att till exempel kunna säga att man vill boka en annan tid om man erbjuds Astra Zeneca, säger Monica Blomberg, ordförande i RPG, till Världen idag.
Samtidigt anser Monica Blomberg att medier har skrämt upp människor för vaccinet genom sin rapportering.
Hon känner flera personer i 80-årsåldern som har fått Astra Zenecas vaccin. Deras inställning är att det är en så pass liten procent som drabbas av allvarliga biverkningar, och att vaccinet tvärtom räddar liv, så att det är viktigare att få sina sprutor nu.