När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Tjänstegåvor i rampljus på New Wines konferens

De femfaldiga tjänstegåvorna. Det var ämnet när Alan Hirsch talade vid New Wines ledarkonferens i Göteborg och Malmö i helgen. – Han är en av spjutspetsarna i världen inom det här området, säger John Derneborg, inspiratör inom New Wine, som till helgen håller nya konferenser i Falun och Stockholm.

Nyheter · Publicerad 14:30, 19 mar 2019

Vallhamrakyrkan var fullsatt och stämningen på topp när författaren Alan Hirsch talade till de förväntansfulla ledare som samlats i Göteborg. Undervisningen varvades med gruppsamtal i bänkraderna.

– Kristenheten i Europa är på tillbakagång. Den behöver bli en missionell rörelse som kan multipliceras och växa. Gud har gett oss allt vi behöver för att få jobbet gjort, alla tjänstegåvor finns i församlingen, sade Hirsch.

Han förklarade att många europeiska kyrkor försöker fylla alla behov enbart utifrån lärar- och herdetjänsterna, medan evangelisten, aposteln och profeten ofta saknas. Dessa fem tjänster beskrivs bland annat i Efesierbrevets fjärde kapitel.

– Församlingen är i obalans och då tror vi att det som behövs är mer kunskap. Men alla tjänstegåvor måste komma i funktion och integreras, för att kyrkan ska växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt, predikade Alan Hirsch.

Han framhöll att alla delar av Jesus, alla gåvorna i Kristi kropp måste vara på plats för att Jesus ska gestaltas mer tydligt genom församlingen. Då passar församlingen honom som hand i handske och vi uppnår fullheten och mognaden i honom, menade Alan Hirsch.

Hirsch är en ledande person inom den globala missionella rörelsen och har grundat The Forge Mission Training Network, 100 Movements och The 5Q Collective, som bland annat erbjuder ledarskapsträning och coachning.

Föreståndaren för 5Q Collective, Rich Robinson, medverkade också under konferensen. Han talade om hur vi som individer kan hitta vår profil av tjänstegåvor och bli utrustade för att församlingen ska kunna bli en missionerande kraft.

– Om inte du omfamnar din gåva och gör din del, så kan inte vi andra nå full mognad. Om du förstår vem du är och kliver ut i det har du möjlighet att växa. Sedan kan du lära ut det till andra i ditt team och se dem växa i lärjungaskap, sade Robinson bland annat.

New Wine Sverige har under flera år lyft undervisningen om tjänstegåvorna, både i ledarkonferenser och i sommarkonferenser. Det berättar John Derneborg, som sitter i ledningsgruppen för New Wine. Han förklarar att Alan Hirsch är en av influenserna.

– Att se de fem tjänstegåvorna förlösta och bekräftade är en helt avgörande fråga för församlingar som vill nå den nivå av mission, evangelisation och församlingsplantering vi behöver de kommande åren, säger Derneborg.

Han betonar att man inte vill spela ut detta mot nödvändig ordning och reda och befintliga strukturer.

– Herdar och lärare är otroligt viktiga, men det måste beredas utrymme för ett nytestamentligt, gåvobaserat teamledarskap. Det finns bibliska principer som utgör ett skydd för församlingen, och får vi en medvetenhet om det här, leder det till en andlig reformation, säger han.

– Det är också viktigt att förstå att denna undervisning riktar sig till alla i församlingen. Tjänsterna återfinns i skapelseordningen och går att upptäcka tidigt i den kristna vandringen. De behöver mogna och bör vara till välsignelse varhelst Gud placerar oss.

Den andra huvudtalaren i Göteborg var Mike Pilavachi, pastor och ledare för Soul Survivor. Han talade om att leva ett andefyllt vardagsliv.

New Wines ledarkonferens hålls i år på fyra platser. Efter den gångna helgens samlingar i Göteborg och Malmö väntar nu till helgen Stockholm och Falun. Även där medverkar Alan Hirsch som huvudtalare.

Det finns bibliska principer som utgör ett skydd för församlingen och får vi en medvetenhet om det här, leder det till en andlig reformation.

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är... onsdag 11/12 00:00

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...