Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Tjänstegåvor i rampljus på New Wines konferens

De femfaldiga tjänstegåvorna. Det var ämnet när Alan Hirsch talade vid New Wines ledarkonferens i Göteborg och Malmö i helgen. – Han är en av spjutspetsarna i världen inom det här området, säger John Derneborg, inspiratör inom New Wine, som till helgen håller nya konferenser i Falun och Stockholm.

Nyheter · Publicerad 14:30, 19 mar 2019

Vallhamrakyrkan var fullsatt och stämningen på topp när författaren Alan Hirsch talade till de förväntansfulla ledare som samlats i Göteborg. Undervisningen varvades med gruppsamtal i bänkraderna.

– Kristenheten i Europa är på tillbakagång. Den behöver bli en missionell rörelse som kan multipliceras och växa. Gud har gett oss allt vi behöver för att få jobbet gjort, alla tjänstegåvor finns i församlingen, sade Hirsch.

Han förklarade att många europeiska kyrkor försöker fylla alla behov enbart utifrån lärar- och herdetjänsterna, medan evangelisten, aposteln och profeten ofta saknas. Dessa fem tjänster beskrivs bland annat i Efesierbrevets fjärde kapitel.

– Församlingen är i obalans och då tror vi att det som behövs är mer kunskap. Men alla tjänstegåvor måste komma i funktion och integreras, för att kyrkan ska växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt, predikade Alan Hirsch.

Han framhöll att alla delar av Jesus, alla gåvorna i Kristi kropp måste vara på plats för att Jesus ska gestaltas mer tydligt genom församlingen. Då passar församlingen honom som hand i handske och vi uppnår fullheten och mognaden i honom, menade Alan Hirsch.

Hirsch är en ledande person inom den globala missionella rörelsen och har grundat The Forge Mission Training Network, 100 Movements och The 5Q Collective, som bland annat erbjuder ledarskapsträning och coachning.

Föreståndaren för 5Q Collective, Rich Robinson, medverkade också under konferensen. Han talade om hur vi som individer kan hitta vår profil av tjänstegåvor och bli utrustade för att församlingen ska kunna bli en missionerande kraft.

– Om inte du omfamnar din gåva och gör din del, så kan inte vi andra nå full mognad. Om du förstår vem du är och kliver ut i det har du möjlighet att växa. Sedan kan du lära ut det till andra i ditt team och se dem växa i lärjungaskap, sade Robinson bland annat.

New Wine Sverige har under flera år lyft undervisningen om tjänstegåvorna, både i ledarkonferenser och i sommarkonferenser. Det berättar John Derneborg, som sitter i ledningsgruppen för New Wine. Han förklarar att Alan Hirsch är en av influenserna.

– Att se de fem tjänstegåvorna förlösta och bekräftade är en helt avgörande fråga för församlingar som vill nå den nivå av mission, evangelisation och församlingsplantering vi behöver de kommande åren, säger Derneborg.

Han betonar att man inte vill spela ut detta mot nödvändig ordning och reda och befintliga strukturer.

– Herdar och lärare är otroligt viktiga, men det måste beredas utrymme för ett nytestamentligt, gåvobaserat teamledarskap. Det finns bibliska principer som utgör ett skydd för församlingen, och får vi en medvetenhet om det här, leder det till en andlig reformation, säger han.

– Det är också viktigt att förstå att denna undervisning riktar sig till alla i församlingen. Tjänsterna återfinns i skapelseordningen och går att upptäcka tidigt i den kristna vandringen. De behöver mogna och bör vara till välsignelse varhelst Gud placerar oss.

Den andra huvudtalaren i Göteborg var Mike Pilavachi, pastor och ledare för Soul Survivor. Han talade om att leva ett andefyllt vardagsliv.

New Wines ledarkonferens hålls i år på fyra platser. Efter den gångna helgens samlingar i Göteborg och Malmö väntar nu till helgen Stockholm och Falun. Även där medverkar Alan Hirsch som huvudtalare.

Det finns bibliska principer som utgör ett skydd för församlingen och får vi en medvetenhet om det här, leder det till en andlig reformation.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier