Israel

Tillvaron för Hamasfångar: Tystnad, mörker och toakö

Gisslan friges
Fler än 50 personer ur gisslan har nu släppts, däribland många barn.

Det var mörkt, de sov på plaststolar och de fick för lite att äta. I takt med att fler ur gisslan friges når detaljer om tillvaron som fånge hos terrorstämplade Hamas ut.

– Hon räknade dagarna, berättar ett barnbarn till en 85-årig kvinna som släppts. 

Publicerad Uppdaterad

De senaste dagarna har glädjescener utspelat sig i Israel när tidigare gisslantagna återförenats med nära och kära. Bilder i bland annat The Times of Israel visar en mamma som inte kan sluta krama sina två döttrar och hur en familj poserar som ett idrottslag. Vissa är fortfarande rödgråtna.

Med undantag för två personer som fördes direkt till läkare, en äldre kroniskt sjuk kvinna och en yngre kvinna på kryckor, ser de flesta ut att vara i förhållandevis gott fysiskt skick. Men läkare varnar för retroaktiva psykologiska effekter.

Sju veckor har gått sedan islamiströrelsen Hamas synkroniserade attack mot Israel, som tog över 1 200 liv och startade det pågående Gazakriget. Anfallet innefattade massakrer mot kibbutzer och en musikfestival i södra Israel, vid vilka över 200 personer togs gisslan.

Några få frigavs under oktober. De senaste dagarna har ytterligare 50 kunnat återförenas med nära och kära, inom ramarna för ett avtal om tillfällig vapenvila och frisläppande av dömda palestinier i Israel. Dessutom har ett antal medborgare i andra länder – många av dem thailändare – frigivits utanför överenskommelsens ramar.

Hila Rotem Shoshani blev omfamnad av en släkting då hon kom tillbaka till Israel.
Hila Rotem Shoshani blev omfamnad av en släkting då hon kom tillbaka till Israel.

De flesta av de frigivna håller sig utanför offentligheten och många vårdas på sjukhus. Men vissa detaljer om deras tid i fångenskap har framkommit i israeliska och amerikanska medier: Delar av gisslan sov på plaststolar som ställts på rad i ett rum som liknade en reception. Ibland fick de vänta i timmar på att gå på toaletten. De flesta tappade rejält i vikt under tiden hos Hamas och har därmed antagligen fått för lite att äta. 

– De sa hela tiden till dem att viska och hålla sig tysta. Jag säger till henne att nu kan du höja rösten, berättar Yeir Rotem, vars tolvåriga brorsdotter Hila Rotem-Shoshani frigavs under helgen, för nyhetsbyrån AP.

Hans släkting, som fyller 13 år i dagarna, har sovit lugnt och har god aptit, säger han.

Andra som hållits gisslan mår inte lika bra.

Adva Adar, barnbarn till nyligen frigivna 85-åriga Yaffa Adar, säger att hennes mormor blivit smal men att hon haft koll på tiden i fångenskap.

– Hon räknade dagarna. När hon kom tillbaka sade hon ”jag vet att jag varit där i 50 dagar”, berättar Adar för AP.

Men för den äldre kvinnan väntade en annan chock. Hennes hus hade ödelagts av Hamas.

– Hon måste börja om i hög ålder. Det är tufft, säger dotterdottern.

Gisslan verkar ha flyttats runt och som andra i Gaza ha drabbats hårt av strömavbrott och vattenbrist. De duschade inte och fick bara nya kläder precis innan frigivningen, enligt uppgifter till den israeliska nyhetssajten N12.

Det är oklart exakt var gisslan hållits, men mycket tyder på att de delats in i grupper. Vittnesmål om ”totalt mörker” tyder på att många vistats under jord. Det stämmer med 85-åriga Yocheved Lifshitz berättelse.

Lifshitz frigavs tidigare i oktober. För medier som BBC har hon beskrivit kilometerlånga vandringar i ett ”enormt nätverk” av underjordiska tunnlar där hon hölls med andra från sin kibbutz Nir Oz. Hennes grupp fick sova på madrasser på golvet och tittades till av läkare då och då. De delade mat med sina fångvaktare: ost, pitabröd och gurka.

Ohad Munder
Nioåriga Ohad Munder är ett av barnen som frigivits. Här ses han i en militärhelikopter som just anlänt till Israel.

Nioåriga Ohad Munder och hans familj säger sig vara angelägna om att gå tillbaka till ett ”vanligt liv”. Pojken, som rapporteras ha ätit glass och pizza med sina kompisar i helgen, togs gisslan med sin mamma och mormor.

– De hölls på samma plats hela tiden. Han hade inga leksaker eller telefon, men de fick ha papper och penna. Hans mamma är lärare och hon såg till att spela, leka och rita mycket med honom, berättar kusinen Merav Raviv för amerikanska Fox News.

Alla tre frigavs gemensamt.

– Ohad har tur. Det finns barn från kibbutzen som varken har hem eller familjer att återvända till.

Powered by Labrador CMS