Nyheter

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Kvinnor i Skottland har tvingats dela fängelse med biologiska män som begått våldsbrott. (Bilden är från ett annat fängelse.)
Kvinnor i Skottland har tvingats dela fängelse med biologiska män som begått våldsbrott. (Bilden är från ett annat fängelse.)

Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en transliberal politik. När våldsbrottsdömda biologiska män, som sedan bytt kön, började placeras på kvinnofängelser blev kritiken till sist för stor. Förflyttningarna har pausats, men Sturgeon anser inte att hon har något att be om ursäkt för.

Publicerad Uppdaterad

Isla Bryson ser sig i dag som kvinna, men innan könsbytet bar han namnet Adam Graham och dömdes för två fall av våldtäkt. Trots detta togs den dömde till ett kvinnofängelse.

Upprördheten bland allmänheten blev stor och gjorde att flytten av Bryson/Graham stoppades.

Men detta är inte det enda kontroversiella fallet där farliga biologiska män placeras bland kvinnor i Skottland.

Tiffany Scott, som tidigare hette Andrew Burns, har i brittiska medier beskrivits som en av de farligaste förbrytarna i det skotska fängelsesystemet. Scott/Burns har en lång historia av våldsbrott och ska bland annat ha förföljt en 13-årig flicka.

I fängelset har han använt sig av blod och avföring för att protestera och han har även misshandlat flera fängelseanställda. Ändå var planen att Scott/Burns skulle förflyttas till kvinnofängelse för att han i dag ser sig som en transkvinna. Även denna förflyttning stoppades efter massiv kritik och nu har samtliga överflyttningar till kvinnofängelser pausats.

Trots den folkliga ilskan anser Skottlands försteminister Nicola Sturgeon inte att hon agerat fel. När BBC häromdagen frågade Sturgeon om hon skulle be om ursäkt blev svaret att hon inte ser några skäl till det. Man har hanterat ”svåra frågor” på ett ”lämpligt sätt”, menar Sturgeon.

Den konservativa oppositionen är dock av en annan åsikt. De kräver nu ett klargörande från Sturgeon om hur säkerheten för kvinnliga fångar ska garanteras efter dagar av ”kaos, förvirring och u-svängar”, rapporterar BBC.

– Försteministern har tvingats hitta på politik på stående fot eftersom hennes ursprungliga ståndpunkter är så främmande för den allmänna opinionen, säger det konservativa partiets talesperson för jämställdhet, Rachael Hamilton.

Nyligen valde den konservativa brittiska regeringen i London för första gången någonsin att stoppa ett beslut i Skottland. Det gällde en ny könsidentitetslag som ansågs vara så långtgående och liberal att den skulle hota nuvarande brittiska jämställdhetslagar, ansåg styret i London.

Bland annat innebar lagen, som det skotska parlamentet alltså ställt sig bakom, att läkarintyg inte längre ska behövas för att styrka könsdysfori, rapporterar Expressen.

En av de mest högljudda kritikerna mot utvecklingen i Skottland är författaren JK Rowling. Hon har vid flera tillfällen kritiserat Sturgeon och menar att den transliberala agendan innebär ett genuint hot mot kvinnor.

Hon berättar bland annat om kvinnliga ex-fångar som beskriver en skräckfylld vardag där de tvingas dela duschutrymmen och celler med män som ser sig kvinnor och som dömts för mord och våld mot kvinnor.

”Det här är själva definitionen av ett grymt och förnedrande straff”, skriver Rowling.

Powered by Labrador CMS