Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Att personer som ”bytt kön” får tävla i damklassen när det gäller kampsporten MMA väcker kritik. Bilden är från en match i London. Foto: Jessica Gow/TT

Tidigare manlig elitsoldat vann MMA-kamp mot kvinna

Transpersonen Alana McLaughlin, som tidigare hette Alan, vann i fredags en match i kampsporten MMA genom att ”strypa ut” sin kvinnliga motståndare i andra ronden. Att McLaughlin, som tidigare var manlig elitsoldat, nu tävlar i en kampsport mot kvinnor har väckt en intensiv debatt.

Nyheter · Publicerad 15:00, 16 sep 2021

38-åriga McLaughlin är en före detta soldat inom den amerikanska arméns specialstyrkor och har bland annat varit stationerad i Afghanistan, skriver sajten MMA-nytt.

I fredags vann Alana, som föddes som pojken Alan, en MMA-match mot fransyskan Celine Provost. Provost tog första ronden på poäng men i andra ronden lyckades McLaughlin ”strypa ut” motståndaren vilket innebär att Provost gav upp.

McLaughlin är den andra transpersonen som tillåts tävla i damklassen i MMA och att detta förekommer möter stark kritik. Många påpekar att även efter att en person genomgått könsförändrande behandling så finns många fysiska fördelar vid idrotts­ut­övandet kvar hos personer som fötts som män. Riskerna, menar kritiker, blir särskilt stora i en så oerhört fysisk och våldsam sport som MMA (Mixed Martial Arts), som bland annat innehåller sparkar, slag och kast.

Den välkände kampsportskommentatorn Joe Rogan är en av många som högljutt ifrågasatt att transpersoner som fötts som pojkar tillåts slåss mot kvinnor. En annan är MMA-fightern Sean Strickland som anser att det är djupt orättvist mot kvinnor inom sporten.

På sociala medier går åsikterna isär, men en vanligt förekommande invändning är just att mäns våld mot kvinnor riskerar att bli mer normaliserat.

”En kille slog just en kvinna sönder och samman på live-tv och folk hyllar det som någon slags stor framgång”, skriver en person i ett amerikanskt MMA-forum.

”Det är så dumt att man saknar ord. Vilken kvinna blir först att dödas pga den här galenskapen?” skriver en svensk twittrare.

En annan person påpekar att hon är för transpersoners rättigheter, men att hon tycker att detta är att gå för långt.

Dylika kommentarer beskriver andra personer som ”transfobiska”. De argumenterar för McLaughlins rätt att tävla mot kvinnor och betonar de kontroller som transpersoner måste göra innan de får tävla.  

MMA-nytt skriver att McLaughlin har genomgått en rad tester från kampsportskommissionen i Florida innan det blev grönt ljus att tävla i damklassen, däribland ett hormontest.

En kille slog just en kvinna sönder och samman på live-tv och folk hyllar det som någon slags stor framgång.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier