Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Den tyska journalisten Jutta Rabe dök vid Estonia år 2000 och 2001. Foto: Marcin Jamkowski/Agencja Gazeta

Tidigare dykare vittnade om hål i vraket

När den tyska journalisten Jutta Rabe trotsade de svenska myndigheternas bevakning av Estoniavraket och försökte genomföra dykningar vid haveriplatsen anhölls hon i sin frånvaro.

– Skjut inte budbäraren, kommenterar hon nu det svenska åtalet mot regissören Henrik Evertsson.

Nyheter · Publicerad 16:58, 24 sep 2020

Meyer Werft, det tyska varv som tillverkade Estonia, initierade en tysk expertgrupp för att undersöka orsakerna till fartygets förlisning. Den tyska expertgruppens rapport beskrev sprängskador och sabotage mot fartyget.

Återkommande uppgifter från överlevande om ljud från sprängningar kompletterades med tydliga filmsekvenser på sprängladdningar som inte detonerat.

Även regeringstrogna medier i Ryssland har rapporterat om att Estonia blev utsatt för ett attentat och att det var därför som färjan sjönk så hastigt.

Der Spiegel-journalisten Jutta Rabes dykningar år 2000 och 2001 bekräftade på flera punkter uppgifterna om hål och sprängskador på Estonia.

Jutta Rabe medverkar på den nya dokumentären om Estonia. Hon vill inte kommentera innehållet

– Vänta på premiären, säger hon i en kort kommentar till Världen idag.

Men du kanske kan kommentera det svenska beslutet att åtala redaktören?

– Skjut inte budbäraren, blir Jutta Rabes korta svar.

Inför sina dykningar år 2000 interjvuade hon Håkan Bergmark, en av dykarna som var anlitad av den svenska säkerhetstjänsten strax efter förlisningen. Bergmark uppgav att han såg och filmade ett stort hål på fartygets sida.

Slutsatsen han drog var att det handlar om ett explosions­hål och att fartygets sjunkförlopp kan förklaras av detta.

Journalisten Fredrik Engström skrev i Expressen i augusti 2000: ”Håkan Bergmark, 41, från Stockholm var en av de första som dök ner till ’Estonia’. Han säger att han såg och filmade ett stort hål på fartygets sida. Han fäste inte så stor uppmärksamhet vid det då.”

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00