Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Thunbergs klimatgrupp vill se våldsdåd mot Israel

Fridays for future, den inflytelserika aktivistgruppen som startades av svenska Greta Thunberg och som samlar tusentals unga världen över, förespråkar attacker mot Israel. I ett nytt inlägg uppmanar man till palestinsk intifada.
”Är ni medvetna om att det ni säger är 'yalla döda judarna'?” frågar sig Judiska ungdomsförbundet på Twitter.

Nyheter · Publicerad 15:00, 26 jan 2023

Israel bedriver kolonialism och apartheid och mördar palestinier. Det är budskapet från klimatrörelsen Fridays for future, som startades av svenska Greta Thunberg, till sina hundratusentals följare på sociala medier.

Det är inte första gången som gruppen väljer att ge sig in i utrikespolitik i stället för att fokusera på klimatfrågan. 2021 beskrev organisationen palestinska dödsoffer som ”martyrer” och Israel för ”officiellt en apartheidstat”. Den tyska lokalorganisationen av Fridays for future tog då avstånd från uttalanden som de ansåg vara antisemitiska.

Nu går gruppen till attack även mot kritiker inom den egna rörelsen och kallar den som inte står bakom angreppen på Israel för ”rasistisk hycklare”.

Fridays for future avslutar sitt Twitterutspel med orden ”¡Viva Palestinian Libre! Yallah Intifada!”

Intifada är ett ord för uppror som historiskt resulterat i en våg av våldsattacker som drabbat civila israeler hårt. De senaste intifadorna ledde till mängder av självmordsbombningar, knivattacker och skottlossningar.

En lång rad palestinska konton sprider uppmaningen till intifada och hyllar initiativet. Men många är kritiska och det finns oro för hur dylika budskap riskerar att radikalisera unga i synen på Israel och att det uppfattas som att romantisera terror.

”Fridays for antisemitism”, lyder en kritisk kommentar på Twitter.

”Om du ställer dig på en islamofascistisk terrorgrupps sida bryr du dig varken om klimatet eller rättvisa”, skriver en annan person.

”Där vänsterextremister rör sig är hatet mot Israel inte långt borta. Vad Intifada har med skydd av klimatet att göra är oklart … Men det visar helt öppet radikaliseringen av denna rörelse. Det får inte finnas något stöd för detta, särskilt inte i Tyskland”, twittrar tyske liberale politikern Frank Müller-Rosentritt.

”Det här är en direkt uppmaning till våld och dödande av civila”, skriver Judiska ungdomsförbundet på Twitter och adresserar också Greta Thunberg.

Thunberg har i skrivande stund inte kommenterat rörelsens senaste utspel. Hon har dock tidigare sagt att hon personligen inte är ”emot” något land utan motsätter sig våld och förtryck oavsett varifrån det kommer.

Vad Intifada har med skydd av klimatet att göra är oklart.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10