Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Den negativa utvecklingen gällande skjutvapenvåld i Sverige tas upp i utländska medier. Foto: Stina Stjernkvist/TT

The Times pekar ut Sverige som ”hotspot” för vapenbrott

Skjutningarna och den ökande gängkriminaliteten i Sverige uppmärksammas i flera utländska medier. Sverige pekas bland annat ut som Europas ”hotspot” i fråga om vapenbrott av den ansedda tidningen The Times. Den negativa publiciteten har lett till oro i svenskt näringsliv.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 sep 2021

Sverige är Europas ”hotspot” i fråga om vapenbrott, enligt den brittiska dagstidningen The Times.

”Oskyldiga åskådare skjuts när unga gangstrar försöker bevisa sitt mod i denna skandinaviska idyll”, lyder rubriken.

The Times tar upp skjutningen i juli, då två små barn i Huddinge skadades i samband med skottlossning när de var ute och lekte i närheten av sitt hem. I artikeln beskrivs hur lekplatser gapade tomma i Stockholmskommunen och att barnfamiljer stannade inne mitt i sommaren av rädsla för våldet utanför.

The Economist skriver att Sverige ”under de senaste 15 åren har haft Europas högsta andel dödsfall genom skjutningar”, enligt en rapport om dödligt skjutvapenvåld från Brottsförebyggande rådet. I studien, som Världen idag tidigare har skrivit om, jämförs utvecklingen i Sverige med nivåer och trender i 22 andra europeiska länder.

Även andra utländska medier lyfter problematiken med det ökande gängvåldet i Sverige. Den malaysiska nyhetssajten The Star skriver att ”Sveriges en gång idylliska image är hotad”. Bilden av Sverige som ”landet med Pippi Långstump, orörd natur och lyckliga blonda människor” stämmer inte, menar sajten.

The Star skriver bland annat att lagstiftningen är otillräcklig, att många svenskar är missnöjda med regeringens insatser och att polisen är oroad över att allt fler tonåringar rekryteras av kriminella nätverk.

Dagens Industri skriver att det finns en oro i näringslivet efter att Sverige pekats ut som ”hotspot” för kriminalitet. Om tungt kriminella får fortsätta härja på gatorna kan det bli tufft för svenska företag att locka till sig utländsk spetskompetens, säger vd:n för Stockholms handelskammare, Andreas Hatzigeorgiou, till tidningen.

Den svenska journalisten Nuri Kino skriver om de ”på alla sätt svarta” rubrikerna och den hotade Sverigebilden på Twitter: ”Vi har snart Europas sämsta rykte. Det går inte riktigt att ta in att vårt land beskrivs som laglöst.”

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp och kriminologen Hans Brun twittrar om The Times-artikeln.

Oskyldiga åskådare skjuts när unga gangstrar försöker bevisa sitt mod i denna skandinaviska idyll.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Rekord i både dödskjutningar och masskjutningar i USA

USA. Antalet dödsfall orsakade av skjutvapen i USA har varit rekordhögt de tre senaste åren. Samtidigt... lördag 4/2 20:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00