Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Den negativa utvecklingen gällande skjutvapenvåld i Sverige tas upp i utländska medier. Foto: Stina Stjernkvist/TT

The Times pekar ut Sverige som ”hotspot” för vapenbrott

Skjutningarna och den ökande gängkriminaliteten i Sverige uppmärksammas i flera utländska medier. Sverige pekas bland annat ut som Europas ”hotspot” i fråga om vapenbrott av den ansedda tidningen The Times. Den negativa publiciteten har lett till oro i svenskt näringsliv.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 sep 2021

Sverige är Europas ”hotspot” i fråga om vapenbrott, enligt den brittiska dagstidningen The Times.

”Oskyldiga åskådare skjuts när unga gangstrar försöker bevisa sitt mod i denna skandinaviska idyll”, lyder rubriken.

The Times tar upp skjutningen i juli, då två små barn i Huddinge skadades i samband med skottlossning när de var ute och lekte i närheten av sitt hem. I artikeln beskrivs hur lekplatser gapade tomma i Stockholmskommunen och att barnfamiljer stannade inne mitt i sommaren av rädsla för våldet utanför.

The Economist skriver att Sverige ”under de senaste 15 åren har haft Europas högsta andel dödsfall genom skjutningar”, enligt en rapport om dödligt skjutvapenvåld från Brottsförebyggande rådet. I studien, som Världen idag tidigare har skrivit om, jämförs utvecklingen i Sverige med nivåer och trender i 22 andra europeiska länder.

Även andra utländska medier lyfter problematiken med det ökande gängvåldet i Sverige. Den malaysiska nyhetssajten The Star skriver att ”Sveriges en gång idylliska image är hotad”. Bilden av Sverige som ”landet med Pippi Långstump, orörd natur och lyckliga blonda människor” stämmer inte, menar sajten.

The Star skriver bland annat att lagstiftningen är otillräcklig, att många svenskar är missnöjda med regeringens insatser och att polisen är oroad över att allt fler tonåringar rekryteras av kriminella nätverk.

Dagens Industri skriver att det finns en oro i näringslivet efter att Sverige pekats ut som ”hotspot” för kriminalitet. Om tungt kriminella får fortsätta härja på gatorna kan det bli tufft för svenska företag att locka till sig utländsk spetskompetens, säger vd:n för Stockholms handelskammare, Andreas Hatzigeorgiou, till tidningen.

Den svenska journalisten Nuri Kino skriver om de ”på alla sätt svarta” rubrikerna och den hotade Sverigebilden på Twitter: ”Vi har snart Europas sämsta rykte. Det går inte riktigt att ta in att vårt land beskrivs som laglöst.”

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp och kriminologen Hans Brun twittrar om The Times-artikeln.

Oskyldiga åskådare skjuts när unga gangstrar försöker bevisa sitt mod i denna skandinaviska idyll.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier