Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Texas utmanar presidenten – förbjuder alla vaccinkrav

Guvernören i Texas har förbjudit privata företag att kräva att anställda och besökare vaccinerar sig mot covid-19.

Ordern går emot president Joe Bidens förestående vaccinkrav på företag med minst hundra anställda.

Nyheter · Publicerad 08:00, 14 okt 2021

Den exekutiva ordern innebär att Greg Abbott, guvernör i Texas, backar från sin tidigare inställning, skriver Texas Tribune. Senast i slutet av augusti sade guvernören att privata företag var i sin fulla rätt att kräva att anställda vaccinerar sig.

Men de senaste veckorna har trycket på honom att förbjuda vaccinkrav ökat, enligt tidningen.

”Covid-19-vaccinet är säkert, effektivt och vårt bästa försvar mot viruset, men ska förbli frivilligt och aldrig påtvingat”, skrev Greg Abbott på Twitter i samband med att han undertecknade ordern.

Han uppmanade också delstatens parlament att anta en lag som förbjuder vaccinkrav i Texas, där omkring 52 procent av invånarna är fullvaccinerade. En delstat som redan antagit en lag som uttryckligen förbjuder företag att kräva vaccering av sina anställda är Montana.

Redan i slutet av augusti förbjöd Texas-guvernören offentliga verksamheter från att kräva att de anställda vaccinerar sig.

Åtgärderna rimmar illa med president Joe Bidens beslut om att införa hårda vaccinkrav för federat och privat anställda.

Senast den 8 november måste alla federalt anställda ha tagit sin andra vaccindos, enligt en verkställande order från presidentadministrationen. Den som bryter mot ordern riskerar att antingen sägas upp eller omplaceras.

Undantas ges för anställda som avstår från vaccinet av medicinska skäl ”eller utifrån uppriktig religiös övertygelse, utövande eller efterlevnad [av religiös tro]”.

Federala myndigheter uppmanas dessutom att införliva krav på vaccination i alla kontrakt med underleverantörer.

Vidare avkrävs alla vårdgivare som är anslutna till försäkringssystemen Medicaid och Medicare att se till att de anställda är vaccinerade.

Ännu är det inte klart när det aviserade vaccinkravet för privata företag med minst hundra anställda offentliggörs – något som väntas beröra omkring 80 miljoner människor. Alternativet är att företaget varje vecka låter testa alla personer som inte vill vaccinera sig mot covid-19.

Presidentens åtgärder för att öka vaccinationsgraden har kritiserats från republikanskt håll, och myndigheternas möjlighet att se till att kraven efterlevs har också ifrågasatts.

Men en del tror att oron för smitta bland de anställda, plus kostnaden för alla tester och hoten om böter kommer att pressa företagen att i sin tur pressa sina anställda att vaccinera sig.

– De kommer att utfärda höga böter, och kanske skicka ut pressreleaser som skämmer ut en del arbetsgivare, tror Lawrence Gostin, professor i folkhälsa vid Johns Hopkins University, till NBC News.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier