Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Terrorister prydde skyltar i Vänsterpartiets majtåg

Med bilder på personer som är dömda för terrorbrott tågade ”Palestinska huset i Göteborg” med i Vänsterpartiets första maj-tåg i Göteborg måndags. – Återigen så visar Vänsterpartiet att man inte är ett parti som är trovärdigt när det gäller arbetet mot terrorism, säger Tobias Petersson från tankesmedjan ”Perspektiv på Israel”.

Nyheter · Publicerad 11:17, 3 maj 2017

”Free Ahmad Saadat”, ”Befria de palestinska fångarna”, ”Visa solidaritet med de palestinska fångarna”. Det var några av de texter som fanns på de skyltar som ”Palestinska huset i Göteborg” tågade med i Vänsterpartiets första maj-tåg i Göteborg i måndags.

En av skyltarna pryddes med bilden av Marwan Barghouti – palestinier dömd för bland annat fem mord, mordförsök och medlemskap i en terroristorganisation – som nu sitter i israeliskt fängelset, men även från fängelset ska han ha arbetat för palestinska militanta grupper.

En annan av skyltarna visade bilden av Ahmad Saadat, ledaren för Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), som också han sitter i israeliskt fängelse för terrorbrott. Under Saadats ledning ska rörelsen bland annat ha utfört bilbombsattentat och skjutit civila.

I paraden deltog Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

En som är kritisk till att Vänsterpartiet lät Palestinska huset i Göteborg tåga i första maj-paraden med dessa bilder är Tobias Petersson från den partipolitiskt obundna tankesmedjan ”Perspektiv på Israel”.

– Det är inte första gången som det här händer. Återigen så visar Vänsterpartiet att man inte är ett parti som är trovärdigt när det gäller arbetet mot terrorism, säger han.

Tobias Peterson menar att det är problematiskt att Vänsterpartiet ”har de här kontakterna” och ”låter dessa åsikter frodas i partiet”.

– Det visar att man inte tar ställning mot terrorn. När det är Israel som är utsatt för terror verkar det som Vänsterpartiet tycker det är okej att alliera sig med grupper som på ett eller annat sätt stöder terrorism. Men man kan inte ha en policy i Sverige och en annan i utlandet. Man måste vara konsekvent och ha en nolltolerans mot terrorism oavsett var den sker.

Kan man vara säker på att Ahmad Saadat och Marwan Barghouti är skyldiga till brotten som de är fängslade för?

– De har ju ställts inför domstol, så jag skulle säga att de är skyldiga till brotten. De har även stått anklagade för vissa terrorattentat som man inte kunnat leda i bevis att de är skyldiga till. Men båda de här personerna har varit ledare för terrororganisationer, så de har varit ytterst ansvariga för de brott som har skett i terrororganisationernas namn.

Världen idag försökte vid upprepade tillfällen under tisdagen nå Vänsterpartiet Göteborg, men lyckas endast få sms-kontakt med distriktets ordförande Adriana Aires. Hon skulle återkomma med mejlsvar, men hade vid onsdagsförmiddagen inte svarat. Inte heller Vänsterpartiets riksavdelning kunde svara på några frågor.

– Det var inte vårt arrangemang, utan Vänsterpartiet Göteborgs, så de får svara själva, hälsar pressavdelningen.

Världen idag har även försökt få tag i Palestinska huset i Göteborg, utan att lyckas.

Saadat och Barghouti

Ahmad Saadat

Ledare för PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse. Under Ahmad Saadat ledning har rörelsen, enligt Israels utrikesministerium, bland annat ha: Skjutit mot ett civilt fordon, vilket ledde till att en kvinna och hennes son dog, utfört flera bilbombsattentat som lett till att många israeler skadats, placerat vattenmeloner, fyllda med sprängmedel, på en buss som var på väg till ett shoppingcenter.

Marwan Barghouti

Fatahledare. Dömd för bland annat fem mord, mordförsök och medlemskap i terroristorganisation. Ska från israeliskt fängelse ha arbetat för palestinska militanta grupper. 

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier