Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Rickard L Eriksson

”Terror måste alltid fördömas kraftfullt”

Världen idag fördömer kraftfullt torsdagens terrordåd mot två moskéer i Nya Zeeland. Det säger tidningens opinionsredaktör Isabelle Waldenvik, som själv upplevde terror på nära håll under sin tid i Bryssel. – Oavsett om ett dåd riktar sig mot judar, muslimer eller kristna, så måste alla fördöma terror mot det öppna samhället, säger hon.

Nyheter · Publicerad 16:58, 15 mar 2019

En 28-årig australisk medborgare som beskrivs som högerextrem har delgivits misstanke om mord efter masskjutningarna i två moskéer i Christchurch.

– Det här ett hatbrott som kränker religionsfriheten och alla människors rätt att tro på det de vill, säger Isabelle Waldenvik.

– Det är alltid en sorg när det sker ett terrordåd någonstans i världen. I det här fallet sker det i ett land som på många sätt påminner om Sverige och andra länder i väst, vilket gör det lättare att relatera till det.

Isabelle Waldenvik snuddade själv vid terror när hon för några år sedan arbetade för Lars Adaktusson (KD) i Europaparlamentet i Bryssel, Belgien.

Bara tio minuter efter det att hon kom till kontoret morgonen den 22 mars 2016 utlöstes en sprängladdning på ett tunnelbanetåg nära Europaparlamentet och EU-kommissionen.

Fjorton människor dog. Islamiska staten tog på sig ansvaret för attacken, liksom för de självmordsattacker på Bryssels flygplats som krävde ytterligare 17 liv samma dag.

– Innan man upplevt död på så nära håll tänker man att sådant inte drabbar just mig, säger Isabelle Waldenvik.

– Men sedan förstår man den skräck som terror skapar i det offentliga rummet. Plötsligt är det som att golvet öppnar sig och man kan inte vara trygg längre.

Enligt flera medier lade en av gärningsmännen i Nya Zeeland upp ett sorts manifest på nätforum och sociala medier före dådet. Där hänvisar han till attacken i Stockholm den 7 april 2017, vilken krävde fem människors liv. Han beskriver dådet som en personlig ögonöppnare för ”attacker mot mitt folk, attacker mot min kultur, attacker mot min tro och attacker mot min själ”.

Isabelle Waldenvik säger att resonemanget går att förklara ur ett socialpsykologiskt perspektiv.

– Man stärker den interna sammanhållningen i gruppen genom att måla upp externa hot, vilket skapar en distans som gör att man kan se andra som icke-människor. Då kan man ta sig friheten att mörda de människor som man inte anser ha samma värde, säger hon.

Bortsett från att myndigheter och säkerhetstjänster måste bli ännu bättre på att samverka för att kunna upptäcka och förebygga terrordåd, menar Isabelle Waldenvik att det också krävs helt andra insatser för att stävja våldet.

– Oavsett lagar och regler måste vi kristna bli bättre på att sprida en motrörelse som handlar om respekt för sitt eget och andras människovärde, och som erbjuder en meningsfull gemenskap.

Demokrat går mot ström – förbjuder sena aborter

USA. Louisiana är på väg att få en ny lag som förbjuder abort vid ”hjärtslagsgränsen”. Den som kommer skriva under lagen är delstatens demokratiske...

Kristersson utmanar S: Gör upp med antisemitismen

Politik. Moderatledaren Ulf Kristersson kräver nu att Socialdemokraterna agerar mot antisemitismen inom partiet. – Vi kräver att Socialdemokraterna upprättar...

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...