Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Från vänster till höger: Filosofen Torbjörn Tännsjö, justitierådet Göran Lambertz, Annika Borg, teologie doktor i tros- och livsåskådningsvetenskap, och L.W. Sumner, professor emeritus i filosofi vid University of Toronto. Foto: Eva Janzon

Teolog varnar för dödshjälp

Hur ska Sverige kunna få till en lag, eller åtminstone en utredning, om dödsjälp eller läkarassisterat självmord? Det var frågan som ställdes vid ett seminarium som på fredagen anordandes av bokförlaget Fri tanke.

Nyheter · Publicerad 09:54, 12 nov 2012

Utgångspunkten var en nyutkommen bok om dödshjälp, skriven av kanadensaren L.W. Sumner, professor emeritus i filosofi vid University of Toronto. Han hade bjudits in av Christer Sturmark, vd för Fri tanke tillika ordförande för förbundet Humanisterna. På plats fanns även filosofen och författaren Torbjörn Tännsjö, justitierådet Göran Lambertz och Annika Borg, teologie doktor i tros- och livsåskådningsvetenskap.

Annika Borg var den enda som under samtalet reste invändningar mot L.W. Sumners argument för en legalisering av dödshjälp, och som såg etiska risker med att en läkarkår går från att i praktiken påskynda döden till att aktivt döda.
– Jag undrar om inte detta kan påverka hur vi i samhället ser på åldrandet, på värdighet, på förlust av kontroll, sa hon.

L.W. Sumner såg dock inga nackdelar med att legalisera dödshjälp, och hänvisade gång på gång till erfarenheterna i Nederländerna – där både läkarassisterade självmord och eutanasi tillåts – och i den amerikanska delstaten Oregon – där man legaliserat läkarassisterade självmord.  
– De som oroar sig för att en lag skulle missbrukas eller att leda in på ”det sluttande planet” kommer aldrig med verkliga bevis. Det är konstigt, eftersom det finns massiv dokumentation från Nederländerna och Oregon. All denna visar att en legalisering kan genomföras på ett säkert sätt.

Samtidigt medgav han att vårdpersonalen säger sig genomgå ”extrema kval” varje gång de ”hjälper” en människa att dö, och att legaliserad dödshjälp inte nödvändigtvis minskar antalet nedsövningar och medicineringar med dödlig utgång som redan i dag sker i en etisk gråzon, både i Sverige och i andra länder.
– Detta sker långt oftare – kanske tiofalt eller tjugofalt oftare – än laglig eutanasi i Nederländerna. Kanske för att läkarna på så sätt undgår den raportering som krävs när det handlar om laglig dödshjälp.

Torbjörn Tännsjö och Göran Lambertz resonerade kring vilken strategi förespråkarna av dödshjälp borde anamma i Sverige för att närma sig en legalisering.
– Jag tror att vi skulle kunna få till stånd en utredning av läkarassisterat självmord i Sverige. Det finns troligen bara ett parti som blockerar detta och vi vet inte om det sitter kvar efter nästa val, sa Torbjörn Tännsjö, med  tydlig hänvisning till Kristdemokraterna.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...