Boken heter ”Att ge plats för den andre?” och handlar främst om religionsdialog. I ett kapitel ligger fokus på huruvida även kristna kan se islams förgrundsfigur Muhammed som en profet. Wirén anser att det är fullt möjligt, skriver Dagen.
– När det gäller profetbegreppet är det ganska öppet. Det finns profeter och profeterande även efter Jesus uppståndelse, inte minst i Nya testamentet, säger Wirén till tidningen och beskriver Muhammed som ”monoteismens försvarare”.
Uppfattningen att Muhammed, som var en krigsherre, stred mot kristna och gifte sig med ett barn, skulle kunna ses som en profet i kristna kretsar, är mycket ovanlig i kyrkliga sammanhang.
Men Wirén anser att man kan hitta fram till en syn på Muhammed som rimmar med kristen tro. Han jämför honom med gammaltestamentliga profeter som vittnade om att det bara finns en Gud.
Han betonar att han inte propagerar för att kristna ska ha en viss syn på Muhammed utan vill visa att man, enligt honom, kan se på Muhammed som en profet. Han understryker även att han inte talar för Svenska kyrkan eller ärkebiskopen i sin bok.
– Jag har skrivit boken i min roll som forskare i religionsteologi, säger han till Dagen.