Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Barn och ungdomar som kommer tillbaka från en resa i ett riskområde behöver inte sitta i karantän, meddelade Anders Tegnell i början av pandemin. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Tegnell medger fel om smitta bland barn

Barn är inte drivande av smittan. De orden har statsepidemiolog Anders Tegnell upprepat gång på gång under pandemin. Nu medger han dock att smittan spridits mer bland unga personer än vad Folkhälsomyndigheten räknade med.

Nyheter · Publicerad 20:00, 15 jun 2021

Under våren har smittspridningen bland ungdomar varit stor och tonåringar har haft högre smittotal än andra åldersgrupper.

Till Svenska Dagbladet bekräftar Anders Tegnell att antalet fall bland unga personer har varit fler än vad Folkhälsomyndigheten räknade med.

– Ja, risken för att ungdomar också ska få smittan har blivit högre än vad vi trodde och såg i början. Men den data som finns nu talar ju fortfarande för att barn är väldigt mycket mindre smittsamma än vuxna.

Lena Hellström Westas, överläkare och ordförande i Svenska barnläkarföreningen, tror att Folkhälsomyndighetens uttalanden om att barn inte driver smittspridningen i pandemin kan misstolkas.

Även om myndigheten säkert bara vill påpeka att barnen inte är samma smittomotor som vid andra luftvägsinfektioner, så riskerar det att få folk att tro att barn inte smittar alls, säger hon till SvD.

FHM om barnsmitta

Folkhälsomyndigheten meddelade den 1 mars 2020 att barn inte är drivande för smittspridningen.

Myndigheten menade att det inte skulle vara effektivt att stänga skolor eller sätta friska barn som varit i riskområden i karantän.

Under den första vågen testades nästan inga barn för covid-19 i Sverige.

Källa: SvD/FHM

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier