Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Tanzanias president död – ”var älskad bland kristna”

Tanzanias president John Magufuli har dött, 61 år gammal. Han blev känd för sin kamp mot korruption, sin folkliga men hårdföra ledarstil och för att ha uppmanat till bön mot coronaviruset.

– Han var mycket älskad, inte minst bland stora delar av kristenheten, säger missionären Göran Duveskog.

Nyheter · Publicerad 13:10, 22 mar 2021

”Var är Tanzanias president?” frågade sig medier då John Magufuli i tisdags inte hade setts till på 17 dagar.

På onsdagen kom beskedet att presidenten hade avlidit – ­till följd av hjärtproblem. Det finns dock de som ifrågasätter regeringens förklaring, däribland oppositionsledaren Tundu Lissu som är övertygad om att John Magufuli dog av covid-19.

Oavsett orsak till dödsfallet väcker beskedet sorg hos många i Tanzania.

– Det gör mig mycket ledsen att vi har förlorat vår president. Han gjorde ett mycket bra jobb och hade kunnat göra vårt land lika välmående som ett europeiskt land, säger Dar es Salaam-bon Issa Rashid till nyhetsbyrån Reuters.

En annan som uttrycker sorg över beskedet är evangelisten och missionären Johannes Amritzer som har varit i Tanzania flera gånger.

”Det här är hur jag alltid kommer komma ihåg dig, käraste baba”, skriver han på Facebook och delar en bild som visar John Magufuli på knä i bön.

”Du var en modig, gudfruktig ledare och en bönens man. Vi ärar det du lämnar efter dig, min broder och vän”, fortsätter han.

Även missionären Göran Duveskog uttrycker sorg över beskedet.

– Presidenten var mycket älskad och respekterad av miljontals tanzanier, inte minst bland stora delar av landets kristenhet, säger han till Världen idag.

John Magufuli tillträdde som president i oktober 2015 och omvaldes för en andra femårsperiod i fjol. Enligt officiella siffror fick han då 84 procent av rösterna, men resultatet ifrågasätts.

Att John Magufuli var en populär president står dock klart. Han blev bland annat omtyckt för sina hårda tag mot korruptionen och stora satsningar på infrastrukturen, men också för sina ”roadtrips” då han mötte vanligt folk, rapporterar BBC.

Nyhetsbyrån AP lyfter även fram hans framgångar när det gäller ekonomin. I juli valde Världsbanken att klassa Tanzania som ett medelinkomstland, detta fem år tidigare än man räknat med.

John Magufuli var samtidigt ifrågasatt för sin auktoritära ledarstil. På sina roadtrips kunde han ibland förödmjuka medarbetare eller människor som ställde frågor, skriver BBC:s reporter, och han ska ha varit känslig för skämt och kritik.

Ex-presidenten har dessutom fått kritik för att ignorera coronaviruset och för att varken införa restriktioner eller rekommendationer gällande smittan. I stället har han och hans administration uppmanat människor att använda sig av ångbad och växtbaserade läkemedel för att hålla viruset borta, skriver BBC.

I juni deklarerade John Magufuli, som var katolik, att Tanzania var fritt från coronaviruset, efter tre dagars nationell bön.

”Corona har eliminerats tack vare Gud”, sade Magufuli, vilket Världen idag tidigare har rapporterat om.

Landet slutade att rapportera in coronastatistik till afrikanska hälsomyndigheter i april 2020, skriver AP, så det har varit svårt att kontrollera presidentens påstående, men enligt experter hade landet till en början ytterst få dödsfall orsakade av covid-19.

Nu verkar dock smittspridningen ha tagit viss fart. Kristna ledare har meddelat att man sett en ökning av antalet begravningar i storstäderna, flera högt uppsatta personer i landet uppges ha dött och det har kommit rapporter om dödsfall där patienterna haft andningssvårigheter.

– Allt tyder på att Tanzania var väldigt förskonat från corona år 2020. Ingen av pastorerna som jag pratade med när jag var där i november hade i princip sett några sjukdomsfall som påminde om corona, säger Göran Duveskog.

– Men nu får jag rapporter om att corona verkar ha spridits i städerna. Viruset fanns förmodligen i landet hela tiden, men inte i så stor utsträckning, fortsätter han och poängterar att landsbygden fortfarande verkar vara förskonad.  

När Göran Duveskog besökte landet förra året var det full mötesfrihet, men nu har han och hans kollegor på Trosgnistan mission uppmanat sina 300 samarbetskyrkor att pausa allt kampanjarbete tills läget stabiliserat sig.

– Från Trosgnistans ledning i Sverige uppmanar vi våra ledare och medarbetare att inte predika mot vaccinet, för vi ser det som en välsignelse och ett skydd. Med vårt mentorskap hjälper vi dem att ha en balanserad syn på detta.

Göran Duveskog manar de kristna i Tanzania att fortsätta att be – samtidigt som vidtar smittskyddsåtgärder.

– Gud är fortfarande undrens Gud, säger han.

John Magufuli efterlämnar fru och två barn. Vicepresidenten Samia Suluhu Hassan, som är muslim, tar över posten och blir därmed Tanzanias första kvinnliga president.

John Magufuli

• Föddes 1959, på landsbygden i Tanzanias nordvästra delar.

• Han var son till en bonde och brukade hjälpa till att sköta pappans kor.

• John Magufuli var en duktig i skolan och såg utbildning som en väg ut ur fattigdom.

• 1988 tog han en kandidatexamen i matte och kemi. År 2009 doktorerade han i kemi.

• John Magufuli arbetade som lärare och kemist innan han började engagera sig i politiken.

• År 2015 blev han Tanzanias president.

• John Magufuli var en överlåten katolik.

Källa: AP

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier