Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Talmannen inviger pridepark där sex med våld lyfts fram

Riksdagens talman Andreas Norlén (M) samt en dragqueens-duo står i rampljuset när Pride Park invigs under Stockholm Pride på onsdag. I parken kommer besökare kunna testa på att bli bundna och utsatta för våld.

Under prideveckan finns även inslag där prostitution lyfts fram som ett yrke.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 aug 2023

Stockholm Pride, som pågår under denna vecka, drar i vanlig ordning till sig myndigheter, politiska företrädare, företag och kristna samfund. Ett exempel är riksdagens talman Andreas Norlén som ska tala under onsdagens invigning av Pride Park på Östermalms idrottsplats. Under eventet får Norlén sällskap av bland andra dragqueen-duon ”Lillan och Tjorven”.

Enligt Stockholm Prides hemsida promotar Pride Park, som invigs av talmannen, bland annat BDSM som är ett samlingsnamn för sex med inslag av dominans och våld. Besökare erbjuds att prova på att bli bundna samt utsatta för visst våld.

I en annan av pridefestivalens många programpunkter omnämns prostituerade som ”sexarbetare”. En panel, bestående av personer med erfarenhet av prostitution, ska bland annat samtala om hur prostituerade tar tillbaka sin stolthet när de utför ”stigmatiserat arbete”, uppger Stockholm Pride på sin hemsida.

Världen idag har tidigare berättat att organisationen Talita, som arbetar med att hjälpa kvinnor ut ur prostitution, varnar för att en legalisering av prostitution skulle leda till ökad människohandel och att fler kvinnor hamnade i sexindustrin.

Stockholm Pride ger även utrymme åt några som presenteras som konstnärer. I en av utställningarna visas foton på kvinnors underliv med en uppmaning till betraktaren om att ta sig en funderare över vem av de olika personerna som fött fem barn, vem som är oskuld och så vidare.

Många menar att priderörelsen är opolitisk, samtidigt bjuder Stockholm Pride in till programpunkten ”Sex är politik”. RFSU Stockholm bjuder in kommunpolitiker från huvudstaden till samtal, men betonar att man inte bjuder in någon företrädare för Sverigedemokraterna.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) besöker pridefestivalen för att samtala med RFSU och RFSL. Centerpartiet i Stockholms stad finns i Pride Park för att ge besökare glitter i önskade färger.

Arbetsförmedlingen samt Diskrimineringsombudsmannen är andra exempel på medverkande myndigheter. Även Försvarsmakten deltar i pridefestivalen i syfte att proklamera ”myndighetens uppfattning i hbtqi-frågor”.

Att försvarsmakten deltar i ett opinionsbildande event som Pride har tidigare väckt kritik.

Det är inte försvarsmaktens uppgift att försvara prideflaggan, menar kritikerna.

Kyrkorna på Pride, där bland andra Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Bilda ingår, arrangerar gudstjänster, föreläsningar och seminarier samt går med i den stora prideparaden genom centrala Stockholm på lördag. Immanuelskyrkan i Stockholm gör plats för en ”queerinkluderande lovsångskväll” med medverkan av bland andra Rainbow Gospel.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00