Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Talibanerna firar efter USA:s historiska tillbakadragande

Talibanerna firar segern över USA och utlovar försoning med omvärlden. Vad som faktiskt kommer att ske i landet efter att 20 års utländsk militär närvaro är till ända är fortfarande oklart.

Nyheter · Publicerad 13:04, 31 aug 2021

På flygplatsens landningsbana firade segerrusiga talibaner med glädjeskott efter att de sista amerikanska planen lyft från Kabul under natten till tisdagen.

– Grattis Afghanistan, denna seger tillhör oss alla, säger talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujahid till reportrar stående på landningsbanan på tisdagsmorgonen.

Det amerikanska tillbakadragandet utgör ”en läxa för andra inkräktare och för våra framtida generationer”, uppger Mujahid. Samtidigt är tonen försonande utåt sett.

– Vi vill ha bra relationer med USA och omvärlden. Vi välkomnar goda diplomatiska relationer med alla, säger han.

Stämningen i Kabul dagen efter USA:s slutliga tillbakadragande beskrivs som lugn av de få medier som har reportrar kvar på plats. Från motståndsfästet i Panjshirdalen norr om Kabul kommer dock rapporter om nattliga sammandrabbningar mellan talibanerna och motståndsrörelsen i området. Flera talibaner ska ha fått sätta livet till, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt är frågetecknen kring Afghanistans fortsatta styre många. Enligt uppgifter från Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi väntas en afghansk regering bildas under de kommande dagarna.

I ett uttalande påpekar USA:s president Joe Biden att de senaste veckornas luftbro ut ur Afghanistan – via vilken över 120 000 människor har evakuerats – är den största amerikanska insatsen någonsin i sitt slag.

– De [militären] har gjort det med oöverträffat mod, professionalism och beslutsamhet. Nu är vår 20-åriga militära närvaro i Afghanistan slut, säger han.

I och med utträdet flyttar USA också sin diplomatiska verksamhet i regionen till Qatars huvudstad Doha.

Enligt USA befinner sig fortfarande mellan 100 och 200 amerikanska medborgare i Afghanistan. Utrikesminister Antony Blinken uppger att man kommer att hjälpa alla amerikaner som vill att ta sig ut.

Kvar i Kabul har USA lämnat militära flyg, fordon och system, men enligt landets militär har de förstörts för att inte kunna användas av talibanerna.

– Dessa flygplan kommer aldrig att flyga igen. Ingen kommer någonsin att kunna använda dem, säger den ansvarige befälhavaren Kenneth McKenzie.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00