Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Stora skaror människor har sökt sig till flygplatsen i Kabul i hopp om att kunna fly från landet. Foto: AP/TT

Talibaner intog Kabul – kaos på flygplatsen

Minst fem människor dog när hundratals desperata människor försökte tränga sig ombord på plan som stod startklara på flygplatsen i Kabul.

Det är därifrån evakueringar sker, sedan talibanerna tagit över Afghanistan.

Nyheter · Publicerad 14:45, 16 aug 2021

Det är oklart om de fem trampades ner eller träffades av skott, enligt vittnesuppgifter till Reuters. Kaos råder på den internationella flygplatsen, varifrån västerländsk ambassadpersonal flygs ut.

USA kontrollerar flygplatsen, men allt vanligt civilflyg är stoppat och endast specialflygningar tillåts. Stora skaror människor har ändå sökt sig dit i hopp om att kunna fly. Många tog sig ut rullbanorna i hopp om att komma ombord på ett plan. En amerikansk tjänsteman säger att man öppnat eld i luften för att lugna ner situationen.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon ska ha godkänt tillfälliga förstärkningar – nära 6 000 soldater kommer inom kort vara i Afghanistan för att hjälpa till med evakueringarna.

Den dramatiska utvecklingen sker sedan talibanerna på rekordtid lagt provinshuvudstad efter provinshuvudstad under sig. På söndagen klev de in i presidentpalatset i Kabul och presidenten Ashraf Ghani flydde landet. På måndagen fanns obekräftade uppgifter om att han tagit sig till Oman.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid twittrar att övertagandet skett för att ”garantera säkerheten” i ”Islamiska emiratet Afghanistan”. Därmed återupptogs den landsbeteckning som talibanerna använde innan de störtades 2001.

– Kriget är över i Afghanistan, sade en annan talesperson för extremiströrelsen, Mohammad Naeem, i en intervju med nyhetskanalen Al Jazeera.

– Vi har uppnått det vi vill, vårt lands frihet och vårt folks oberoende.

På måndagen rapporterades gatorna ligga tomma och lugn råda i Kabul. Talibanerna hävdar att inga strider pågår någonstans i landet.

Men invånare i huvudstaden, som den afghanska nyhetssajten Tolo News talade med under söndagen, är oroliga. De understryker att de vill ha ett omedelbart slut på konflikten och att inga fler liv får offras.

– Vi vill ha lugn i vårt land. Vi vill ha slut på blodbadet, säger Kabulbon Mirwais.

Flera är kritiska mot det tidigare centralstyrets brist på strategi i förhandlingarna med talibanerna. Men de vill inte ha en återgång till talibanernas hårdföra regim, som störtades för 20 år sedan.

– Mänskliga rättigheter måste skyddas. Kvinnor måste kunna lämna hemmen. Skolor ska fortsätta att vara öppna för flickor, säger Kabulbon Layiq.

FN:s säkerhetsråd skulle under måndagseftermiddagen hålla ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York.

– Det meddelande jag vill skicka till säkerhetsrådet är: Gör allt ni kan för att förhindra ytterligare våld och säkra ett ordnat maktöverlämnande till en övergångsregering, sade Afghanistans FN-ambassadör Ghulam Isaczai till Reuters inför mötet.

Vi vill ha lugn i vårt land. Vi vill ha slut på blodbadet.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00