Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Talade om dåd mot kyrka – släpptes fri

En man i 20-årsåldern från Västerås har åtalats misstänkt för att ha utbildat sig med syftet att begå terroristbrott. Bland bevismaterialet finns ett filmklipp där mannen pratar om att bomba en religiös byggnad i Västerås. Trots att mannen släppts fri i väntan på rättegång ser åklagaren ingen anledning för troende Västeråsbor att oroa sig.

Nyheter · Publicerad 14:41, 26 feb 2020

Flera medier har de senaste dagarna skrivit att en man åtalas efter att ha riktat bombhot mot en frikyrka i Västerås.

– Mannen går runt i Västerås och filmar en frikyrka och säger ungefär att där borde man gå in med ett bombbälte, berättar vice chefsåklagaren Henrik Olin för Världen idag.

Det som åklagaren beskriver som en frikyrka handlar dock inte om någon byggnad tillhörande något av de stora svenska frikyrkosamfunden, utan om en kyrka tillhörande Mormonerna.

Den brottsmisstänkte mannen står åtalad för att ha utbildat sig själv med syfte att begå eller annars medverka till särskilt allvarlig brottslighet, vilket är en ny typ av brottsrubricering sedan 2018, som inte tidigare har prövats i domstol. Mer konkret så misstänkts västeråsaren för att ha utbildat sig med syftet att begå dödligt terrordåd. 

– Det handlar om tillverkning och användning av sprängämnen och bomber och även information om hur man använder både skjutvapen och knivar för dödligt våld, säger Olin. 

Det var den 27 mars förra året som mannen greps av polisen. Genom husrannsakan säkrades ett omfattande bevismaterial, bland annat från datorer och telefoner. Förutom information om hur man kan spränga och döda människor, så handlar det också om en större mängd IS-propagandamaterial. 

Enligt en polis som var med vid gripandet av mannen så ska mannen ha sagt att han ville bli martyr och kanske spränga någonting, men kanske i ett annat land. 

Mannen konverterade enligt egna uppgifter till islam 2016, genom att besöka en imam i en moské. Han ska tidigare ha varit medlem i Svenska kyrkan, men gått ur denna, enligt uppgifter från en familjemedlem. 

Någon särskild relation mellan mannen och Mormonkyrkan i Västerås har polisen inte kunnat hitta, och mannen har också nekat till att han skulle ha haft det syfte att begå våldshandlingar som han misstänks för. Mannen blev heller aldrig häktad. 

– Anledningen till det är att det här är inte ett tillräckligt allvarligt brott helt enkelt. Det är inte tillräckligt konkret för att påstå att han har förberett ett attentat eller annat brott mot den här kyrkan, förklarar åklagaren. 

Samtidigt dömdes mannen så sent som i september för hets mot folkgrupp i Västerås tingsrätt, på grund av missaktning mot homosexuella och judar som han ska ha uttryckt på ett internetforum. 

Vad kan du säga till de västeråsare som känner sig oroliga med tanke på att den här mannen går fri?

– Hade det funnits en akut riskbedömning så kanske det hade agerats annorlunda från Säkerhetspolisens sida, men de har ju följt honom och vi har inga bevis för några konkreta planer, säger Olin. 

Rättegångsdatum är satt till den 11 maj och tills dess ska frivården inom kriminalvården, på uppdrag av tingsrätten, göra en personutredning av den åtalade mannen. 

Hade det funnits en akut riskbedömning så kanske det hade agerats annorlunda från Säkerhets-polisens sida, men de har ju följt honom och vi har inga bevis för några konkreta planer.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00