Jag säger er: Stå inte emot den som är ond. Om någon slår dig på högra kinden, vänd då också andra kinden mot honom.
Matteus 5:39

Världen idag

”Tala klarspråk om islamismen och attackerna på kristna”

Den militanta islamismen söder om Sahara är ett stort orosmoln, och Open Doors pekar på hur målmedvetet de militanta islamisterna sprider sin ideologi i regionen. Lars Adaktusson (KD) vill nu att den roll fundamentalistisk islamism spelar lyfts fram.

Nyheter · Publicerad 14:05, 15 jan 2020

I området mellan Saharaöknen och de Afrikanska tropikerna finns det nu inte mindre än sju länder som är med på årets topp-50-lista över förföljelse av kristna. 

– Det handlar om att många har regimer som inte har kontroll på situationen i sitt eget land. Det kan också vara mycket korruption, förklarar Peter Paulsson på Open Doors. 

– De kristna är en väldigt tydlig måltavla, konstaterar han.

I sitt trenddokument pekar Open Doors på hur situationen i landet Burkina Faso har förändrats dramatiskt för de kristna, där många kristna har dödats av militanta islamister. I landets norra delar har över tvåhundra kyrkor stängts och tusentals församlingsmedlemmar flytt. 

Ett konkret exempel kommer från en by i Burkina Faso, där militanta islamister kom in på en gudstjänst i april 2019. De tog deltagarnas identitetskort, brände upp biblar och tog sedan ut pastorn och sex andra och sköt dem. 

I Nigeria fortsätter beväpnade grupper att härja i de norra och centrala delarna av landet. Kristna dödas, våldtas, får sina hem nedbrända och kidnappas för lösensummor. 

”Flickor som har kidnappats under 2019 torterades medan de talade i telefon med sina föräldrar, för att pressa upp lösensummorna”, konstateras det i Open Doors trenddokument. 

Samtidigt som det finns uttalade ambitioner från islamistiska krafter att islamisera hela Afrika, så pekar Open Doors på att även muslimer som tidigare har varit moderata dras med i radikaliseringen. 

– Vi jobbar ju med att försöka få världen att inse vad som håller på att hända, säger Paulsson och förklarar att Open Doors också finns på plats i länderna för att stötta de kristna. 

Han pekar på vikten av att Sveriges kristna ber Gud om uthållighet för de förföljda trossyskonen och att vi inte avskärmar oss från de hemska saker de utsätts för och att vi inte ska undvika den smärta som det innebär att ta in vad som händer. 

– Vi är en del av en kropp, Kristi kropp, och det finns en del av den kroppen som lider och vi bör känna den smärtan, säger Peter Paulsson.

I en debattartikel i Expressen poängterar Lars Adaktusson (KD) behovet av att visa på rötterna till förföljelsen mot kristna.

”Att kristna är offer och muslimer påfallande ofta förövare passar illa i en världsbild präglad av begränsade politiska synsätt och förutfattade meningar”, skriver han.

Adaktusson understryker att kollektiv skuldbeläggning är förkastligt och att alla muslimer inte ansvarar för angreppen.

”Men utan att se det faktum att kristna enligt gängse tolkningar av islam definieras som 'otrogna' och därmed oönskade är det inte möjligt att effektivt bekämpa religionsförtrycket”, skriver han.

Att kristna är offer och muslimer påfallande ofta förövare passar illa i en världsbild präglad av begränsade politiska synsätt och förutfattade meningar.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Demiroks dubbla identitet röjer brist i Svenska kyrkan

Ledare I morgon ska Centern välja ny partiledare efter Annie Lööf. Valberedningen föreslår... onsdag 1/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Till vem skulle vi gå om inte till Gud?

Vardagskrönika Skräcken griper tag i mig, kroppens funktioner tycks delvis lägga av och tankarna flippar. Helt... onsdag 1/2 00:00