Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Väljare utanför vallokaler vid lördagens folkomröstning i Taiwan

Taiwaneser sa nej till samkönade äktenskap

Den sida som säger nej till samkönade äktenskap i Taiwan har vunnit folkomröstningen. Det innebär ett stort nederlag för aktivistgrupper, men också för landets rykte som det mest liberala i Asien.

Nyheter · Publicerad 12:49, 26 nov 2018

Över sex miljoner taiwaneser röstade för förslaget att äktenskap bara ska tillåtas mellan man och kvinna. Folkomröstningen tvingades igenom av konservativa och kristna grupper. Detta efter att Taiwans författningsdomstol i maj 2017 konstaterat att en lag som förbjuder samkönade äktenskap bryter mot grundlagen.

Domstolens besked kom sedan parlamentet röstat igenom ett förslag om att ge homosexuella laglig rätt att gifta sig, som första land i Asien. Enligt domstolen ska den gamla lagen ändras inom två år, annars får samkönade par automatiskt rätt att gifta sig.

"Det här är en seger för alla människor som stöttar familjevärderingar och utbildning för nästa generation", lyder ett uttalande från en konservativ grupp efter lördagens folkomröstning.

En annan grupp, som förespråkar samkönade äktenskap, kallar folkomröstningen olaglig och hävdar att den splittrar befolkningen.

Enligt regeringen kommer resultatet inte att påverka utslaget från maj 2017. Myndigheterna väntas däremot ta fram en speciallag för samkönade äktenskap efter folkomröstningen. Resultatet innebär en utmaning för president Tsai Ing-wen, som av aktivister anklagas för att ha svikit ett vallöfte om att införa samkönade äktenskap.

Samtidigt med folkomröstningen hölls regionval som blev ett svidande nederlag för Styrande Demokratiska partiet (DPP). Partiet tappade makten i hälften av de distrikt det styrde och landets två ledande politiker tog konsekvenserna direkt. Premiärminister William Lai har avgått och president Tsai Ing-wen lämnar posten som partiledare.

– Vi svek alla våra anhängare som kämpade för oss. Jag vill be alla om ursäkt, sade Tsai Ing-wen.

DPP hade inför valet styret i 13 av landets 22 distrikt, och tappade sju av dessa. Stor vinnare blev i stället konservativa oppositionspartiet, Kinavänliga Kuomintang (KMT). Valet handlade mycket om landets relation till Kina, då DPP:s reformpolitik, som vänder sig mot ett närmande mot den stora grannen, har oroat stora delar av befolkningen.

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...