Tyskland

Syriska bröder dömda för terrorplaner mot svensk kyrka

Bröderna greps vid olika tillslag i Hamburg och Kempten i delstaten Bayern i slutet av april respektive maj. Bilden visar en polis under en räd mot en moské i Hamburg.

De två syriska bröder som stått åtalade för att ha planerat ett terrordåd mot en svensk kyrka döms nu av en tysk domstol. Straffet blir fängelse respektive villkorlig dom. 

Det finns inga uppgifter om vilken kyrka som skulle ha drabbats. 

Publicerad

Världen idag har tidigare berättat att två syriska bröder står åtalade i Tyskland för att ha planerat ett terrordåd mot en svensk kyrka. 

De två bröderna har nu dömts i Hamburg, där den äldre av bröderna, 29 år, bor. Han döms till fyra år och nio månaders fängelse för att ha planerat ett islamistiskt motiverat bombattentat mot en kyrka i Sverige samt för att ha finansierat terrorism.

Enligt det tyska mediebolaget NDR erkände han under rättegången att han planerat ett attentat i Sverige. Det ska ha gjorts i affekt efter de upprepade koranbränningarna.  

Den fem år yngre brodern döms till ett års villkorlig dom för medhjälp till terrorfinansiering. Han hävdade i rätten att han inte kände till planerna om en sprängning, vilket domstolen inte trodde på.

Eftersom bröderna bodde på olika orter och enligt uppgift har haft mycket liten kontakt anses den i Bayern boende yngre mannen dock inte ha känt till alla detaljer eller att en kyrka var det utpekade målet.

Åklagarna hade yrkat på något högre straff, bland annat för att den äldre åtalade hade ”syfte att döda och skada ett stort antal människor”.

Männen greps vid olika tillslag i Hamburg och Kempten i delstaten Bayern i slutet av april respektive maj och har suttit häktade sedan dess.

Vid tillslaget i den äldre broderns bostad i Hamburg hittade polisen två kilo kvävegödsel och citronsyra, komponenter som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Han hade beställt och väntade på leverans av ytterligare kemikalier.

Den yngre brodern anklagas för att ha förbundit sig att delta i attacken på uppdrag av IS och för att ha hjälpt sin bror att anskaffa sprängämnena.

Utredarna har gått igenom mejl och chattar mellan bröderna och kunnat se att attentatsplanerna rört en svensk kyrka. Det ska dock varken finnas någon särskild utpekad kyrka eller uppgifter om tidpunkt.

Bröderna ska ha bott i Tyskland sedan 2015 och uppges inte ha något kriminellt förflutet.

Powered by Labrador CMS