Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Syriens president Hafez Assad hälsar på anhängare efter söndagens folkomröstning. För landets kristna minoritet är ovissheten stor om vad som händer dem om Assad tvingas bort från makten. Foto: SANA AP/SCANPIX

Syriens kristna räds islamister

I den syriska regimens blodiga kamp mot revoltörerna syns ingen ände på dödandet. För landets kristna minoritet blir situationen allt mer pressad och rädslan är stor för vad som händer om president Assad faller.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Enbart under måndagen rapporterades 144 människor ha dödats i Syrien. En ”fruktansvärd massaker” uppges ha ägt rum vid en vägspärr utanför staden Homs. 64 människor sköt och knivhöggs till döds när försökte fly undan bombningar mot ett kvarter Homs, uppger vittnen för CNN.

På måndagen uppgav också regimen att nära 90 procent av deltagarna i söndagens folkomröstning – som bojkottades av oppositionen - sagt ja till landets nya konstitution. I konstitutionen utlovas demokratiska val och en begränsning av presidentens tid i ämbetet till högst två mandatperioder på sju år vardera. Folkomröstningen har av USA och EU avfärdats som helt oseriös, medan Ryssland beskrivit den som ett framsteg.

EU skärpte på måndagen sanktionerna mot Syrien, bland annat genom att frysa den syriska centralbankens tillgångar.

I det fortsatta våldet är den kristna minoriteten är hårt utsatt. I staden Homs har mer än 80 procent av de kristna flytt till byar runt omkring staden eller till Damaskus, och minst en evangelisk kyrka har attackerats, rapporterar kristna religionsfrihetsorganisationen Open Doors.
”De som bor nära varandra kommer tillsammans för att be. Homs är en spökstad. De kristna som lämnat Homs har fått höra om inbrott och stölder i sina hem”, berättar en lokal kristen för Open Doors.

De kristna fruktar inte minst för följderna om Assads regim tvingas bort från makten, eftersom de levt under Assads beskydd. I början av upproret försökte Assad knyta till sig stöd från kristna och andra minoritetsgrupper, men regimens övervåld har med tiden fått allt fler kristna att ge sitt stöd till revolten.

Carl Moeller, högste ledare för Open Doors, konstaterar att de kristna riskerar att hamna ur askan i elden och han jämför med utvecklingen i Irak:
– I de områden där rebeller tagit makten – som i Homs, fruktade de kristna för islamisterna.
En syrisk pastor säger till Open Doors att de kristna ännu inte är direkt attackerade, ”men vi vet inte hur de kommer att behandla oss om saker förändras”.

 För Syriens kristna har landets nya konstitution också blivit en anledning till att reagera mot  regimen. Enligt konstitutionen måste landets president vara muslim, vilket fick de kristna att rösta nej, konstaterar Sami Moubayed, en politisk analytiker i Damaskus, i en artikel på CNN.com.

De kristna som visat stöd för de revolterande grupperna utsätts för repressalier från regimen, uppger tv-kanalen Al Arabiya. Bland annat har banker beordrats att stoppa alla transaktioner till en grekisk-ortodox kyrka efter att kyrkan tagit emot medel från utlandet till stöd för oppositionen, uppger en anonym kristen källa för Al Arabiya. Enligt källan dödade säkerhetstrupper på fredagen Hossam Mikhail, en kristen aktivist, på grund av hans koppling till Fria Syriens armé.

–För några veckor sedan dödade den syriska armén också prästen Basilius Nassar och statsstyrda tv-kanalen lade skulden på terrorgrupper,, säger källan.

Prästen ska ha fraktat mat till områden som angripits av armén och han hjälpte också läkare i Homs.

Armén anklagas också för att ha skjutit en missil mot ett kloster norr om Damaskus efter att det blev känt att klostrets munkar försett bombade områden med mat och mediciner. Flera kyrkor i Damaskus och andra städer har också talat emot regimens förtryck, rapporterar Al Arabiya.

Men många av de kristna står fortfarande på Assads sida, hävdar George Sabra, en av oppositionsledarna.
– Det faktum att kyrkan ännu inte har tagit ställning till revolutionen gör att många kristna känner sig motvilliga till att delta i protesterna, säger Sabra till Al Arabiya.
De kristna som tagit ställning mot Assad finns till största delen bland landets elit, inte bland vanligt folk, menar Sabra.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Skapa utrymme och ge plats för den generation som kommer efter oss.

Inför söndag Ps.31:2–6 Under några härligt intensiva dagar har jag haft den stora förmånen att få vara i Hemsedal tillsammans med drygt femtio tonåringar. Vilken...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...