Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Syrienexpert: Därför stöder många kristna syrier Assad

Västvärldens rapportering om situationen i Syrien är obalanserad. Det menar entreprenören Michel Issa, som just kommit hem från sin 14:e resa till landet. – De flesta kristna syrier stöder Assad, säger han och får – i detta avseende – medhåll av Syrienexperten Joel Ahlberg.

Nyheter · Publicerad 13:20, 25 apr 2018

Att Bashar al-Assad, med stöd av Ryssland, bombar rebellkontrollerade områden i Syrien har knappast undgått någon. Rapporterna om de tragiska konsekvenserna av attackerna har duggat tätt i västvärldens medier de senaste åren.

En som inte tycker att hela bilden kommer fram är Michel Issa, välgörare och entreprenör med rötter i Syrien, som varit i landet 14 gånger sedan inbördeskrigets start.

– Det jag ser är en annan bild än den som medierna visar. Jag har ju med egna ögon sett rebel­lerna bomba i regimkontrollerade områden, men det skrivs det inget om, säger han.

Han menar att de flesta svenskar kan vara kritiska till vad en tidning som Aftonbladet skriver när det gäller kändisar, men inte när det gäller en konflikt i utlandet.

– När det handlar om krig så verkar de flesta svenskar lita blint på medierna, säger han.

Medan svenska folket litar på medierna, verkar journalisterna och politikerna lita blint på vad USA säger, menar han.

Michel Issa vill inte ta någon politisk ställning eller säga vad han tycker om Bashar al-Assad, utan väljer att fokusera på sitt välgörenhetsarbete i landet. Men han kan berätta vad människor i Syrien säger.

– För det första vill de att kriget ska ta slut så snabbt som möjligt, säger han.

För det andra uttrycker många ett stöd för Assad-regimen och Ryssland, menar han. Detta gäller inte minst de kristna.

– Majoriteten av de kristna stöder Assad, säger Issa.

Enligt den unge entreprenören är dessa människor upprörda över västvärldens medierapportering om konflikten.

– I början var de chockade, säger han.

Chockade blev människorna också när USA, Frankrike och Storbritannien för ett par veckor sedan genomförde flygräder mot regimkontrollerade mål. Michel Issa var själv på plats när det hände.

– Människor blev jätteledsna och arga. ”Vad vill USA oss?” sade de. ”Varför ska de slå till nu när det börjat bli bättre?”

Huruvida den misstänkta kemgasattacken som var förevändningen för attacken, verkligen ägt rum, och vem som i så fall låg bakom den, är inte fastställt, påpekar Michel Issa.

Bilden om en skev mediarapportering om Syrien delas inte av Joel Ahlberg, konflikthanteringsexpert vid Folkebernadotteakademin och specialiserad på Syrien och Irak.

– Av alla de människor som har dödats i Syrienkonflikten så har en övervägande majoritet dödats av regimens och Rysslands bombflyg, säger han.

När regimen har ”försökt slå ner varje alternativ till Assadregimen” har många civila i belägrade städer dött, påpekar han.

– Det utesluter absolut inte att rebellerna inte har begått övergrepp, poängterar Joel Ahlberg.

Enligt honom har rebellsidan inte utfört några stora offensiver på samma sätt som regimen, vilket är en del av förklaringen till varför det inte rapporteras lika mycket om rebellernas dåd.

Joel Ahlberg, som talar arabiska, berättar att han följer både oppositionella och regimvänliga medier och att dessa inte ger honom anledning att ändra sin bild av situationen.

– Men det är naturligtvis svårt att veta exakt vad som sker.

Att många kristna syrier stöder Bashar al-Assad är däremot en bild som delas av Joel Ahlberg.

– De kristna i Syrien är splittrade, men en stor del av dem är regimvänliga, säger han.

Anledningen till att många kristna syrier stöder Assad är, enligt Ahlberg, att de kristna haft en särställning som skyddad minoritet under Assad.

Avsätts regimen är många kristna rädda att alternativet blir värre, menar han. Med ett mer muslimskt styre finns det risk för att det inte kommer finnas någon plats för de kristna, fruktar många, enligt Ahlberg.

– Jag har mött kristna syrier här i Sverige som har sagt: ”Vi vill inte ha demokrati för det skulle försämra vår ställning”, berättar han.

”Hellre en acceptabel diktatur än ett kaotiskt majoritetsstyre”, resonerar vissa, enligt Ahlberg.

Har de kristna fog för sin rädsla?

– Ja, i och med att de oppositionella krafterna till en början hade en islamisk prägel på sitt motstånd så visste man inte om dessa skulle tillåta en kristen minoritet. Nu formulerar sig oppositionen på ett annat sätt, men visst finns det skäl att vara orolig.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...

Platsen är irrelevant – det är vem du är där med som avgör allt.

Vardagskrönika Egentligen är himlen inte så viktig för mig. Som barn i söndagsskolan fick man höra att man skulle tro på Jesus, för då fick man komma dit en dag....

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...