Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Synagoga i Ashkelon höll bönemöte med rakethål i väggen

Bara timmar innan en synagoga i Ashkelon skulle inleda högtiden Shavuot med ett bönemöte träffades den av en raket från Gaza. Lokalinvånare var snabbt på plats för att reparera och städa upp så att att bönemötet kunde hållas i tid.

Nyheter · Publicerad 11:00, 21 maj 2021

Ashkelon ligger bara en mil norr om gränsen till Gazaremsan, där terrorrörelsen Hamas har kontrollen, och har enligt Times of Israel varit en flitigt använd måltavla när hundratals raketer avfyrats från Gaza de senaste veckorna. 

Tidningen berättar om hur synagogan Yad Michael i Ashkelon träffades av en raket från Gaza i söndags eftermiddag, bara timmar innan högtiden Shavuot skulle inledas med ett bönemöte på kvällen. 

Raketen orsakade ett hål med en diameter på ungefär en halvmeter, högt upp i en av synagogans sidoväggar, och spred väggspillror ut över samlingssalen. 

Bara ett par timmar senare hade dock dussintals lokalinvånare, som skyndade till platsen, städat upp, burit ut raketdelar och reparerat skadorna sånär som på hålet i väggen. 

– Som ni kan se, prisad vare Herren, så är synagogan åter i bruk för kvällens högtidsbön. Alla medlemmar har fått ett meddelande utskickat om att komma till bönen som vanligt, sade församlingens kantor Shalom Biton. 

Högtiden Shavuot, som tidsmässigt firas i samband med den kristna pingsthögtiden, är sedan gammaltestamentlig tid en skördefest, då bröd bakat på förstlingsskörden av säd och nyplockade frukter togs till templet i Jerusalem. 

Efter templets förstörelse år 70 e Kr, har Shavuot också blivit en högtid för firandet av givandet av Toran, det vill säga av hur Moses och det israeliska folket fick lagen av Gud, i öknen, vid berget Sinai. 

Den judisk-amerikanska tidningen Atlanta Jewish Times beskriver hur det bland annat brukas hållas nattliga tora-studier under Shavuot, att synagogorna brukar dekoreras med blommor och att man brukar läsa de tio budorden samt från Ruts bok, i vilken vårskörden av korn och vete nämns. 

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10