Attack

Sydkoreas oppositionsledare huggen i halsen

Sydkoreas oppositionsledare Lee Jae-Myung attackerades med kniv och fördes akut till sjukhus.

Sydkoreas oppositionsledare Lee Jae-Myung attackerades av en knivbeväpnad man i samband med en pressträff i Busan på tisdagen. Lee höggs i halsen och har förts med ambulanshelikopter till Seoul för operation.

Publicerad

Lee, som är partiledare för Demokratiska partiet, var på besök vid en byggarbetsplats och hade precis anlänt till ett pressuppbåd när attacken inträffade. Gärningsmannen ska först ha närmat sig och bett honom om en autograf, för att sedan hugga honom i halsen med en kniv.

Kollegor till Lee var snabbt framme och övermannade mannen innan han kunde gripas, uppger polisen.

Tv-bilder visar hur Lee efter attacken ligger på rygg med stängda ögon samtidigt som en person trycker en näsduk mot halsen på honom för att stoppa blödningen. Ett vittne uppger för tv-kanalen YTN att han blödde kraftigt.

Efter den första vården på plats i Busan transporterades han till sjukhus i Seoul med helikopter för vidare operation.

Polisen uppgav tidigare att Lee var vid medvetande efter attacken och att hans tillstånd inte var kritiskt, men närmare detaljer har inte lämnats.

Den misstänkta gärningsmannen, som sägs vara i 65-årsåldern, har enligt polisen sagt att han beställt kniven på nätet. Polisen utreder nu motivet till attacken.

Det Demokratiska partiet kallar angreppet för en ”terrorattack” och ett ”allvarligt hot mot demokratin”.

President Yoon Suk Yeol säger via en talesperson att han är ”djupt oroad över Lee Jae-Myung säkerhet efter att ha hört om attacken”.

Lee förlorade 2022 det jämnaste presidentvalet i Sydkoreas historia mot Yoon.

Powered by Labrador CMS