Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Swärd om SMR:s abortsyn: ”Vad skulle moder Teresa ha sagt?”

Att kristna i Sverige får en allt mer tillåtande syn på abort är ett uttryck för kyrkans inre sekularisering. Det säger pastorn och statsvetaren Stefan Swärd efter nyheten att Svenska Missionsrådet är positiv till bistånd som stöder abort.

Nyheter · Publicerad 10:25, 12 nov 2018

Världen idag har i ett par artiklar berättat om Svenska missionsrådets (SMR:s) hållning i abortfrågan där man vill verka för lagliga aborter, och om kritiken från flera bibelkonservativa aktörer inom SMR mot att som kyrkor stå bakom att bistånd går till abortverksamhet.

Stefan Swärd, som själv doktorerat på svensk abortlag, anser att kyrkliga företrädares syn på abort i biståndet ingår i ett mönster som upprepas där man avviker från ett historiskt kristet tänkande.

– Jag tror tyvärr att många knappt reflekterar över att en kristen ståndpunkt ofta är ganska annorlunda än den som finns i samtiden. Man har blivit så indoktrinerad av den liberala moderniteten som råder att man knappt ens reflekterar över att synen på ofödda barn är en hållning den kristna kyrkan haft i tvåtusen år.

– Här ser man också en skillnad mellan de historiska kristna kyrkorna som håller fast vid en konservativ kristen hållning, och vissa moderna protestantiska samfund där man är beredd att vända kappan efter vinden i olika frågor.

Många kyrkliga företrädare menar att man måste tänka på kontexten, att i många biståndsländer kränks kvinnor och deras rättigheter är kraftigt eftersatta. I det sammanhanget menar man att abort kan bli ett nödvändigt ont i ett större arbete för att stå upp för kvinnors rättigheter. Har de inte rätt?

– Kyrkan är och har alltid varit global, vi kan inte ändra ståndpunkt beroende på hur det ser ut på olika platser.

– Vad skulle moder Teresa säga om vi kunde fråga henne? Hon stod klart upp för de ofödda trots att hon levde mitt i slummen. Hon såg det som självklart att se detta som en kristen värdering också där.

Stefan Swärd menar att det finns ett tryck från det omgivande samhället att kyrkan ska anpassa sitt synsätt i vissa frågor för att få bidrag för sitt arbete.

– Det är olyckligt om man blir beroende av statliga bidrag för det kommer alltid att ställas krav på mottagarna och det kan då bli väldigt problematiskt för kristna aktörer.

Vad skulle moder Teresa säga?

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier